Att fler arbetade hemifrån och rekommendationerna att hålla distans till varandra är troligen en anledning till valpboomen 2020. Coronapandemins hemarbete och isolering ledde till att många beslutade sig för att skaffa hund under 2020. Ökningen av antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register var nästan elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet. Även Hundregistret som Jordbruksverket ansvarar för hade en tydlig ökning av registrerade hundar.

Foto/Källa; Krzysztof Dzwonek, Pixabay 

Även om det är en bit upp till rekordåret 1971, då ökningen var hela 18 procent, så är det en verklig valpboom vi fått uppleva under 2020. Ökningen under förra året tros bero på att många som redan tidigare velat skaffa hund nu sett en möjlighet att ta hand om en valp när arbetet flyttat hem. Rekommendationerna om att minska våra sociala kontakter och hålla distans till andra människor har säkert också fått fler att längta efter en hund. Att det har skrivits mycket om detta i medierna har troligen ökat intresset ytterligare.

Trots en ökning från 51 462 till 57 076 hundar är det fortfarande ganska långt till rekordnivåerna under 70-talet och det tidiga 2000-talet då antalet nyregistrerade hundar låg en bit över 60 000.

Små förändringar i toppen
Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar. Tysk schäferhund återtog andraplatsen på listan från golden retriever, som nu ligger på tredje plats.

Bland de 20 raser med flest registreringar är ändringarna små. Mops och pomeranian får lämna listan och engelsk springer spaniel och cavalier king charles spaniel kommer in. Bland de numerärt lite större raserna som ökar mest finns just engelsk springer spaniel som ökat med runt 45 procent och border collie som ökat med 39 procent till över 1 000 nyregistreringar, vilket innebär att den klättrar från 15:e till den på 7:e plats i listan. Chihuahua, som länge låg högt på topplistan, har tappat placeringar och den korthåriga varianten finns nu på plats 34 medan den långhåriga håller sig kvar på topp-20-listan.

20-i-topp
1. Labrador retriever, 3 201
2. Tysk schäferhund, 2 180
3. Golden retriever, 2 155
4. Jämthund, 1 466
5. Cocker spaniel, 1 184
6. Shetland sheepdog, 1 071
7. Border collie, 1 042
8. Staffordshire bullterrier, 988
9. Dansk-svensk gårdshund, 974
10. Flatcoated retriever, 929
11. Fransk bulldogg, 922
12. Bichon havanais, 917
13. Drever, 878
14. Chihuahua, långhårig, 877
15. Finsk lapphund, 845
16. Rottweiler, 798
17. Tax, strävhårig normalstor, 787
18. Jack russell terrier, 741
19. Engelsk springer spaniel, 733
20. Cavalier king charles spaniel, 680

Ny hundras från Japan
Hundrasen kishu registrerades för första gången i Sverige under 2020. Kishu är en spets med ursprung i Japan och användes ursprungligen för jakt på vildsvin och hjort. Det innebär att det nu finns 357 raser och rasvarianter i Svenska Kennelklubbens register.

Luna populäraste namnet 2020
I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 989 000 hundar och 719 000 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött.

– ”Under 2020 var Luna det populäraste namnet bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret”, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Köp bara registrerade hundar
I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Sedan 2016 samverkar Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket i registerfrågor med avsikten att förenkla för hundägarna samt att höja kvaliteten i registren.

Den som köper en hund bör kontrollera att hunden är registrerad i åtminstone något av dessa register.

–” Man måste samtidigt vara medveten om att registreringen i Jordbruksverkets hundregister inte garanterar någonting annat än just att hunden är registrerad i Sverige. Det är inte någon garanti för att hunden är frisk, att den är född i Sverige eller ens att den befinner sig i Sverige. För att undvika att köpa en smuggelhund är det därför mycket viktigt att varje hundköpare tar reda på varifrån hunden kommer, oavsett om den finns i registret eller ej”, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

– ”Genom att köpa sin valp från en uppfödare registrerad i Svenska Kennelklubben minskar man risken att köpa en smuggelhund. Man ska dock även här vara noga med att få träffa mamman tillsammans med valparna i deras hem och aldrig acceptera att få valpen levererad till annan plats”, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Den som, medvetet eller omedvetet, köper en smuggelhund stödjer en cynisk verksamhet som innebär stort lidande för hundar – och därtill kan man få med sig oönskade sjukdomar, i värsta fall den dödliga sjukdomen rabies.

RELEVANTA LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Jordbruksverkets webbplats
Bloggen Jordbruket i siffror
Bloggen Den svenska maten
Bloggen Programmen och pengarna
Mer om statistik i Hundregistret
Svenska Kennelklubbens statistik

Jordbruksverket är Sveriges förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd. Vi arbetar för att Sverige ska producera mat på ett hållbart och lönsamt sätt. Vi bidrar också till en god djurvälfärd i hela Sverige och en levande landsbygd.

Text; Jordbruksverket
Bild; Foto/Källa; Krzysztof Dzwonek, Pixabay