Sedan december har Subtopia, organisationen som koordinerar CirkusMania, följt pandemins utveckling, tittat på alternativa former för festivalen, men går nu ut med beskedet att CirkusMania 2021 ställs in. Vinterns andra stora programpunkt för Subtopia, Subcase, en branschmässa för svensk och nordisk cirkus, kommer hållas i digital form.

Foto; Stephen Paul Reeves. Licens: Creative Commons erkännande

Stockholms årliga cirkusfestival, CirkusMania, ställer in. Det går Subtopia, organisationen som koordinerar CirkusMania, ut med idag. Detta trots att man under hösten planerat för festival den 12–21 februari och med förhoppning om förbättrat läge tittat på olika lösningar för att kunna genomföra festivalen på ett säkert sätt.

Vi är förstås ledsna över att ha behövt ställa in festivalen, säger Kiki Muukkonen, festivalchef för CirkusMania. Arrangörer runt om i regionen har visat stort engagemang för konstformen, och vi såg fram emot att publiken skulle få upptäcka ett festivalprogram som visar cirkusens konstnärliga bredd och spännande utveckling. Vi ser nu istället fram emot att fylla Stockholm med cirkus i februari 2022!

När 2021 års program var färdigt framträdde en cirkusfestival som återigen vuxit i storlek och tydligt visade på det stora intresset för samtida cirkus. CirkusMania 2021 skulle under tio dagar erbjuda 79 tillfällen att uppleva cirkus på 30 scener i 14 kommuner i Stockholmsregionen. Förutom föreställningar fanns även film och fotoutställning med i programmet.

Festivalledningen hoppas dock att några av programpunkterna ska kunna genomföras senare under våren. Följ CirkusMania på sociala medier för mer om detta.

Branschmässan Subcase blir digital

Subtopia, som också är arrangör för den nordiska branschmässan för cirkus, Subcase, kommer dock med ett positivt besked för branschen. Subcase ställs inte in, utan blir i år en digital mässa och går av stapeln 15–21 februari som planerat. Subcase är ett evenemang som presenterar artister och föreställningar för arrangörer. På programmet finns även ett seminarium på temat representation i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
CirkusManias hemsida
Subcase

OM SUBTOPIAcentrumet för kulturproduktion och upplevelser i Botkyrka

Subtopia i Alby, Botkyrka, är 15 000 kvm kreativt centrum för konstnärer, artister, filmare, musiker, graffitimålare, cirkuskompanier, studenter, producenter, sociala entreprenörer och andra kreativa företagare. Vi driver Sveriges scen för samtida cirkus, Hangaren, en av Stockholmsområdets största studior för film och tv-inspelningar och produktionsrep och hyr även ut andra studior och lokaler. Med samarbetspartners världen över är vi även del av det internationella nätverket Trans Europe Halles. Subtopia är centrum för Botkyrka kommuns satsning på kultur och kreativa näringar och en del av kommunalägda Upplev Botkyrka AB.