Den nya dragningen på Högfjällsrundan går i serpentiner över slättfjället som högst 879 m ö.h. och är cirka 8 km långt. Spåret utgår som förut från Storhogna Högfjällshotell & Spa. Så packa ryggsäcken med fika, på med solskydd och solglasögon och bara ut och åk! Ta ett stopp vid Samevistet för en sopplunch och fika med de godaste våfflor på eget recept.

Bilden ovan; Turskidåkning i Storhogna. Foto/Källa; Storhogna Högfjällshotell & Spa

Krister Hallberg Sportchef på Storhogna:
– ”Vi har planerat den nya dragningen noga, och det är verkligen fint! Spåret, för både klassiskt och skate prepareras kontinuerligt när inte vädrets makter, temperatur och vind, arbetar emot oss!”

– ”Spåret går bland annat förbi en spännande djup ravin som heter Prostgraven. Här är det ofta vindstilla och en skön plats för en picnic. Enligt historien fick ravinen sitt namn efter att man hade begravt en präst där som avlidit uppe på fjället. Det var så man gjorde förr berättar Krister.”


Bilden ovan; Ta ett stopp vid Samevistet för en sopplunch och fika med de godaste våfflor på eget recept.

Högfjällsrundan prepareras från mitten av februari och är åkbart under hela vårvintern och ofta ända in i maj.

Ett av de vackraste skidspåren i Sverige? En skidupplevelse i absolut toppklass.
Högfjällsrundan på Storhogna är kanske ett av de vackraste skidspåren i Sverige, helt och hållet med natursnö. Här kan man träna avancerad längdteknik eller bara nöjesåka och njuta i ett makalöst panorama av vita vidder. Att åka här en dag när vårsolen värmer och boostar kroppen med D-vitamin är en maxad upplevelse.

Längdskidåkning trendar starkt
Rekordmånga har åkt längdskidor i vinter och allt fler upptäcker längdåkning, en ultimat träningsform som ger full utdelning till både kropp & själ. Och de som jobbar på distans från sina stugor tar vara på möjligheterna som finns här i Storhognafjällen; man tar en tidig ”innan-jobbet” skidtur när solen går upp, kanske en uppiggande ”bensträckarpaus” mellan videomöten eller en tur på skidorna som en skön avslutning på dagen och energipåfyllning inför nästa dag.

Krister Hallberg, Sportchef på Storhogna:
– ”Vi har verkligen märkt av att allt fler åker på längden, inte bara under helgerna utan även under vardagarna har vi haft långt fler bokningar på längdlektioner än föregående vintrar. Man vill gärna förbättra sin åkteknik och bokar tid med våra skidcoacher. Åker man rätt så får man ut så mycket mer av sin åkning! Och jag tycker mig se fler kvinnor i spåren än förut vilket är kul.”

Om längdåkning på Storhogna
Storhogna Högfjällshotell & Spa är ett Officiellt Vasaloppscenter ( Vasaloppet samarbetar med utvalda och framgångsrika anläggningar som har en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning) och en av de bästa anläggningarna i Sverige för längdåkning. Storhogna har tack vare sitt höga inlandsläge perfekta förhållanden för en lång skidsäsong med massor av natursnö.

Bilden ovan; Storhognas Sport & Eventhus, vid foten av backen mittemot hotellet med sportshop, butik & café. Skiduthyrning, skidskola, skidverkstad, och Café 755. Eventhus Det 450 kvm stora Sport & Eventhuset möjliggör större arrangemang och ett brett användningsområde för mässor, events och fest.

De sammanlagt cirka 5 mil sammanhängande skidspåren kring Storhogna håller hög kvalitet och skidinstruktörerna är elitåkare som besitter mångårig kunskap och kompetens kring längdåkning och är utbildade inom längdträning. Bra träningsmöjligheter kombinerat med gemytligt boende och god mat gör Storhogna Högfjällshotell & Spa till en av Sveriges bästa anläggningar för längdskidåkning.

Om hotellet
Hos oss är att det är stort och luftigt vilket är tacksamt i dessa pandemitider. Och vår magnifika botaniska Vinterträdgård bidrar till att rena inomhusluften lite extra. Vi är ett alternativ för de som vill ha det lite bekvämare och unna sig något extra, och man behöver inte heller ta med egna längdskidor då vi hyr ut längdutrustning i vår stora sportbutik mittemot hotellet. Om du är nyfiken på det nya Högfjällsspåret och vill veta mer om längdskidåkning och längdteknikträning på Storhogna Högfjällshotell & Spa kontakta Platschef Emma Lundin.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
60 km sammanhängande skidspår
Privata längdlektioner
Gruppteknikpass
Vasaloppsträning