Över 2 miljarder människor lever i länder som inte har möjlighet att vaccinera sin befolkning. Inte ens sin sjukvårdspersonal. Därför lanseras nu Vaccine Forward, en svensk ideell insamlingsorganisation med målet att bidra till insamling av de 17 miljarder kronor som saknas som saknas för att vaccinera invånarna i världens 92 fattigaste ekonomier. Det svenska initiativet är utformat som en digital startup som får global spridning tack vare digitala betalplattformar och sociala medier.

Sedan årsskiftet har ett 20-tal volontärer i Sverige arbetat med att starta upp organisationen, som kan ta emot digitala donationer från världens alla länder. Redan efter det första dygnet har man samlat in en kvarts million kronor med bidrag från allt ifrån Kiruna och Palo Alto till Madrid och Moçambique. Vaccine Forward är medlem i Giva Sverige och alla donationer går oavkortat till Globala Vaccinalliansen (GAVI). Organisationen är grundad av affärsängeln och entreprenören Elisabeth Thand Ringqvist, som tidigare arbetat med bland annat GAVI, Världsbanken och Bill & Melinda Gates Foundation.

– ”Många är vi som funderat på hur vi kan hjälpa till för att säkra hela världen från Covid-19, eftersom det är först då som vi alla får vår fulla frihet tillbaka att träffa familj och vänner, resa och sluta vara rädda för att viruset ska komma tillbaka. Därför startar vi nu Vaccine Forward, så att man med några få klick på mobilen, kan skänka en eller flera vaccinationer till en medmänniska som behöver”, säger Vaccine Forwards grundare Elisabeth Thand Ringqvist.


Vaccine Forwards grundare, Elisabeth Thand Ringqvist

Att vaccinera en person mot Covid-19 inom GAVI-programmet kommer i genomsnitt kosta 85 kronor (10 dollar). Organisationens insamlingskampanjer kommer att aktiveras i anslutning till vaccinationsställen, i sociala medier och via digitala insamlingsaktiviteter. Vaccine Forward jobbar också aktivt med att utmana små och stora företag att matcha donationerna från allmänheten.

Alla medel som Vaccine Forward samlar in skickas direkt till COVAX AMC, vilken hanteras av the Global Alliance for Vaccine and Immunization (GAVI).

– ”Utan medel att vaccinera alla måste miljarder människor fortsätta leva med restriktioner och stagnerande ekonomier. Därför måste vi samla oss och hjälpas åt och Vaccine Forward gör det enkelt för alla att bidra”, säger Gunilla Carlsson, Vaccine Forwards koordinator för internationella organisationer, tidigare svensk biståndsminister och fd vice ordförande i GAVI.

Om Vaccine Forward

Mer än 2 miljarder människor lever i länder som inte har pengar att vaccinera sin befolkning, inte ens sin sjukvårdspersonal. Det saknas mer än 17 miljarder kronor för att vaccinera dem globalt. Vaccine Forward är en insamlingsorganisation för inköp och distribution av Covid-19 vaccin till världens 92 fattigaste ekonomier till förmån för Globala Vaccinalliansen (GAVI). Vaccine Forward är en svensk ideell förening, medlem i Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande. Grundare av initiativet är Elisabeth Thand Ringqvist, affärsängel, entreprenör och styrelseproffs.

GAVI och COVAX AMC

GAVI är en internationell organisation som förenar aktörer från offentlig och privat sektor. GAVI har en ledande roll både i att samordna utvecklingen och inköpen av vaccin, genom COVAX Facility.

COVAX AMC har skapats för att säkerställa finansiering till de länder som inte har kapacitet att betala för sina vaccin. GAVI jobbar tillsammans med UNICEF och WHO för att säkerställa att infrastruktur och teknisk support är på plats för att säkert kunna distribuera Covid-19 vaccin till de som behöver.

GIVA
Giva Sverige är branschorganisationen för tryggt givande och arbetar med kvalitetssäkring, utbildning och kompetensutveckling samt intressepolitik med fokus på etisk, transparent och professionell styrning av ideella organisationer.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Vaccine Forward
Giva Sverige