Här i Norden är vi lite av världsbäst på att umgås i våra hem. Vi inreder gärna våra hem för samvaro och mysiga hemmakvällar. Det kan ju ha någonting att göra med våra långa mörka vintrar. Då bjuder vi gärna hem vännerna för att hitta på något skoj. Varför inte samla tjejgänget och ordna en spelkväll. Här kommer några tips på passande spel.

TP eller Trivial Pursuit är absolut ett av världens mest kända sällskapsspel. Det som utmärker spelet är att det är klart anpassat för vuxna spelare. Här kommer den allmänbildade verkligen i sitt esse, med kluriga frågor i olika ämnen där belöningen är en färgglad liten tårtbit att lägga på plats i sitt hjul. Den som först samlat tårtbitar med alla färger vinner. Det brukar också vara populärt att dela in sig i olika lag för att höja chansen till att kunna svara rätt. Spelet kan ibland ta många timmar och är perfekt för att fördriva en helkväll med vännerna. Spelet som har sålt i över 100 miljoner exemplar är översatt till 17 språk och har getts ut i 26 länder.

Det är lätt att tro att bakom en sådan här succé skulle det ligga år av planering av erfarna spelutvecklare. Men faktum är att det var två vänner, Chris Haney och Scott Abbott, två journalister från Canada som uppfann spelet av en slump. En kväll när de skulle spela Alfapet saknades några av spelbrickorna, vilket hindrade dem från att spela. Då hittade de helt sonika på ett eget spel. Spelet var en första version av Trivial Pursuit och med hjälp från familj och vänner lyckades de ta fram en första testversion att försöka sälja. Succén var ett faktum ganska på en gång och de båda vännerna har sen dess tjänat sig en bra hacka på sin innovativa idé.

Poker
Detta spel är kanske ett av våra mest klassiska. Poker är perfekt att samla vännerna runt. Kanske ni kan klä ut er för att ytterligare förstärka känslan av att befinna er på en saloon i Vilda Västern på 1800-tlet då pokern uppfanns. Traditionellt sett har poker varit ett spel som spelats av män. Men idag ser vi allt mer hur tjejerna tar sin i denna mansdominerade bransch. Idag finns en lång rad av framgångsrika kvinnliga pokerproffs. Spelare som Jennifer Shahade, som inte bara har en karriär som professionell pokerspelare utan även som schackmästare, författare, kommentator.

Tv-spel
Utmana killarna även med detta spel. En del av miljöerna i de mest populära tv-spelen kanske inte är direkt tilltalande för tjejer. Det är minst sagt mycket action och gärna många skjutvapen. Jargongen i livespelen på internet är kanske inte heller så lockande. Trots detta är det fler och fler kvinnliga spelare som börjar ta plats i den digitala spelvärlden. Populära gamers som Tiffany Garcia och Suzanne Berhow gör succé med sina Youtube-kanaler och är idag förebilder för tjejer över hela världen. Grupper som Geeky Gals gör sig också kända som seriösa gamers. Så kör bort sambon från spelfåtöljen och kör ett battle med tjejkompisarna istället. Om rena actionspel inte är er grej finns det många spännande äventyrsspel med fängslande handling. Ett exempel är Resident Evil där du som nyutexaminerad polis ska kämpa mot zombies och samtidigt lösa mysterier.

Monopol
Detta måste ju vara sällskapsspelens okrönta konung. Vem minns inte hur man som barn spelade tillsammans med både familj och vänner. Man kivades alltid om vilken spelpjäs man skulle vara. Eftersom spelet handlar om att kapa åt sig kapital är det lätt att tro att det är någon finansman eller ekonom som ligger bakom spelet. Så är det inte utan faktum är spelet är en protest mot kapitalismen. En kvinna vid namn Elizabeth Magie skapade i början på 1900-talet spelet The Landlord’s game. Syftet var att visa folk hur ekonomiska orättvisor som kan uppstå när vissa människor får monopol på att äga mark. Spelet blev med tiden mycket populärt. Sen dess har spelet bytt namn och omformats många gånger. En stor förändring av den svenska versionen skedde 2006 när flera av gatorna bytta namn. Bland annat fick det attraktiva Norrmalmstorg ge plats för Strandvägen.