Genom en förstudie 2019 påbörjades arbetet med att kartlägga möjligheter till förbättring samt att öka cykelturismen efter leden.

Sofie Jugård Löfgren – som genom sitt företag Aktivut bland annat arrangerar paketresor längs S:t Olavsleden – genomförde förstudien och har sedan på uppdrag av projektet cyklat hela leden på den svenska sidan för att se över sträckningen och komplettera med ny och tydligare ledmarkering.

Bilden; St Olavsleden mellan Sundsvall och Trondheim. Foto; S:t Olavsleden

”Cykelleden har lite annorlunda sträckning än vandringsleden. Dels för att den är anpassad för just cyklar, dels för att vi tagit hänsyn till naturen och dragit cykelleden på mindre känsliga vägar. Förra sommaren när vi cyklade hela leden kompletterade vi med många nya skyltar och markerade alla viktiga stopp i naturkartan”, säger hon.

Årets cykelnyheter är:

  • Ny och tydligare skyltning gör det lättare för cyklisterna att välja den sträckning som passar bäst för cykling.
  • Karta med GPS-koordinater.
  • Researrangörer erbjuder cykelresor.
  • Cykelreparatörer efter leden, i huvudsak i större samhällen.
  • Möjlighet att hyra cykel
  • Cykeltransport mellan Sundsvall och Trondheim via buss och tåg (under förutsättning att gränsen öppnas). Att cykla leden är ett sätt att ta dig fortare fram, vilket ger mer tid till att träffa människor, reflektera och hämta in lugnet från omgivningen.

På en cykel är det också enklare att göra avstickare till fina platser.

Men inte minst har arbetet med cykelanpassningen varit viktig för att göra S:t Olavsleden tillgänglig för en bredare målgrupp.

– ”Vi vill att så många som möjligt ska få uppleva S:t Olavsleden. Och alla kan eller har inte möjlighet att vandra, utan vill kunna ta sig fram på andra sätt. Att vi nu kan öppna upp leden på allvar även för cyklisterna är vi oerhört glada och stolta över och hoppas att många ska ta chansen att uppleva denna fantastiska pilgrimsled”, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden på Östersunds kommun.

OM S:T OLAVSLEDENS CYKELLED
S:t Olavsledens cykelled är en blandning av asfalt, grusväg och stig. Cykelleden är framtagen för att passa olika typer av cyklar och du kan ta dig fram med en rejäl damcykel liksom enklare mountainbike, gärna med framdämpare. För den cykelvane är en hardtail eller gravelbike bra alternativ. Cykelleden reviderades på svensk och norsk sida under barmarkssäsongen 2020 för att möta cyklisternas behov och skiljer sig från vandringsleden på flera ställen, vilket är tydligt uppmarkerat. Följ cykelskyltarna så hamnar du rätt.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
S:t Olavsleden