Att resa är att uppleva och även i år ser det ut som att sommarens reseupplevelser framför allt kommer att genomföras i Sverige. Då är Kulturresan Dalarna ett hett tips för dig som vill göra en resa utöver det vanliga – med passet i hand. För kom ihåg att packa ner det unika Kulturpasset innan det bär iväg mot de nio kulturhistoriska besöksmålen.

Bilden nedan; I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. Här på dalahästtillverkningen kan du på riktigt nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst. Testa också att måla din egen variant!

Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs. Foto; Visit Dalarna

Med Kulturpasset i hand har du en karta över nio av Dalarnas mest unika och ikoniska kulturmiljöer. Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar är några av Dalarnas starkaste och internationellt mest intressanta besöksmål.

Carl Larsson-gården i Sundborn, Falun. Foto; Visit Dalarna

Gör en rundresa med nedslag på platser som avslöjar spännande delar av Sveriges historia, ta del av autentiska kulturmiljöer och hör berättelser om människor som lämnat bestående avtryck. Kliv in i konstnärshem, världsarv, historiska industrimiljöer och trädgårdar och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om både Dalarna och Sverige. För platserna och personerna du möter spelade i många fall en stor roll för hela landets utveckling.

Dalarnas museum i Falun – På Dalarnas museum i Falun finns världens största samling av dalahästar.
Foto; Visit Dalarna

Passa samtidigt på att uppleva Dalarnas varierande och vackra landskap längs vägen, med alltifrån små gårdsbutiker, caféer och restauranger, utsiktsplatser, vandrings- och cykelleder. För att inte tala om landskapet i sig, med allt ifrån odlingslandskap, vida skogar, sjöar, blånande berg till höga fjäll.

De nio besöksmålen som ingår i Kulturresan

Avesta Art, Avesta.
Den 15 maj öppnas portarna till Re: Avesta Art 2021, där förra årets succéutställning ”Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897” återkommer. Vad hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige?

Zornmuseet, Mora.
Ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer med världens största samling av Anders Zorns verk. I sommar får den egna konsten dessutom sällskap av storstjärnor som Manet, Monet, Gauguin och Cézanne i den mest påkostade utställningen någonsin i Dalarna.

Carl Larsson-gården, Falun.
Välkommen hem till superkändisarna Carl och Karin Larsson för att upptäcka mer av det världsberömda konstnärsparet och deras bullriga liv. Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv.

Falu Gruva, Falun.
Här befinner du dig i hjärtat av Världsarvet Falun, på en plats med tusen år av historia. Följ med på en tur under jord och se spåren av hundratals år av gruvdrift i stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Nytt för i år är möjligheten att upptäcka gruvan på egen hand.

Hildasholm, Leksand.
Hildasholm är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda och här väntar ett överraskningarnas hus och trädgårdar. Gå på en guidad visning i huset eller på egen hand i parken. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum.

Ornässtugan, Borlänge.
Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes i början på 1500-talet och den kanske mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa – som flydde härifrån genom dasset.

Porfyr- och Hagströmmuseet, Älvdalen.
På det här museet väntar föremål som skapats för att glädja både öga och öra. Ta del av unika samlingar av konstverk i porfyrsten liksom instrument tillverkade av Hagström. Med andra ord en unik kombination av lokal industri- och kulturskatt, där både porfyren och musiken exporterats världen över – till storheter som Elvis Presley, Frank Zappa, Paul McCartney och David Bowie.

Dalarnas museum, Falun.
Här visas Dalarnas rika kulturhistoria i de fasta utställningarna, med till exempel världens största samling av dalahästar och Selma Lagerlöfs arbetsrum. I rummen för tillfälliga konst och kulturhistoriska utställningar avlöser intressanta teman varandra under året.

Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs.
I byn Nusnäs utanför Mora tillverkas världens kanske mest kända häst – dalahästen. Här på dalahästtillverkningen kan du på riktigt nära håll följa med på resan från träbit till färdigmålad häst. Testa också att måla din egen variant!

Samla stämplar i passet – få unik dalahäst
Kulturpasset kostar 125 kronor och säljs på respektive besöksmål samt på visitdalarna.se/kulturresan. ( Se länk nedan) I passet finns ett förmånligt erbjudande för vardera stopp. När varje erbjudande används får innehavaren av passet en stämpel. När du besökt alla nio platser får du en specialutgåva av Kulturresans dalahäst.

Tänk på att öppettider och tider för exempelvis guidade visningar kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kulturresan och Kulturpasset