Under sommaren 2021 kommer ett nytt Hans Christian Andersen-museum i Odense att öppna. Det blir ett helt nytt museum med nya vinklar på historien om H.C. Andersens liv och arbete. Museet kommer att ge en unik konstnärlig upplevelse där landskap, arkitektur och modern utställningsdesign kommer kombineras och där nya perspektiv av en av de mest älskade och kreativa tänkarna i världshistorien kommer visas. Personen bakom det ambitiösa arkitektoniska projektet är den japanska stjärnarkitekten Kengo Kuma. Projektet har möjliggjorts genom en omfattande donation från A.P. Møller Foundation.

Bilden ovan; Trädgården. Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

Hans Christian Andersen är kanske en av de mest kända och lästa författarna i världshistorien. Överallt beundrad för sina fantastiska sagor. Från och med sommaren 2021 kommer hans berättelser också att fungera som grunden för en helt ny typ av museum, som inte bara kommer att kommunicera om Andersen, utan som Andersen.

”Det första vi gör är att dyka in i sagorna, för de är vad alla känner till. Tanken är inte att återberätta berättelserna utan snarare att kommunicera det som är familjärt och inspirera till vidare läsning av Andersen.” säger Torben Grøngaard Jeppesen, chef för Odense stadsmuseer.

Museets vision är att förkroppsliga upplevelsen av Andersens litterära universum och iscensätta en komplett konstnärlig upplevelse där arkitektur, ljud, ljus och en ström av bilder skapar nya möten mellan besökaren och Andersens sagor.

”Hans Christian Andersens konstnärliga universum är fantastiskt, den omvänder föreställningen om världen som du trodde du kände. Hans sagor pekar inte på en universell sanning, utan snarare in i det öppna – mot världens egenhet och mångfald. I det nya museet behåller vi denna tvetydighet genom att använda Andersens egna konstnärliga strategier som utgångspunkt för hur trädgården, huset och utställningen formats. Detta kommer också att märkas i många konstnärliga bidrag som också kommer att vara en del av museet.” förklarar Henrik Lübker som är Creative Director för det nya museet.


Trädgården. Foto: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning

Det nya museet att ge utrymme för sökandet av fantasi och magiska äventyr. Museet kommer att ge en besökaren en eftertanke och skapa nya perspektiv på oss själva, på naturen och samhället. Till Odense och till Fyn kommer tusentals danska och internationella besökare varje år för uppleva poetens födelseplats och för att uppleva en av Danmarks vackraste öar.


Odense, staden där H.C. Andersen föddes. Foto: Odense City Museums

Ett museum med en poetisk arkitektur

Det nya museet är designat av den japanska stjärnarkitekten Kengo Kuma och hans team, som också står bakom den nya olympiska stadion i Tokyo. Som en del av designprocessen har den uppskattade arkitekten funnit inspiration i Andersens saga ’Elddonet’, där ett träd avslöjar en underjordisk värld som magiskt avslöjar nya perspektiv precis framför betraktaren.

”Idén bakom den arkitektoniska designen liknar den metod Andersen använde, där en liten värld plötsligt utvidgas till ett större universum.” förklarar Kengo Kuma.

Museet täcker ett område på 5600 kvadratmeter och innehåller ett hus för barn och ett underjordiskt museum som flätas samman med en magisk trädgård runt om. Dessutom kommer museet att bestå av ett brett utbud av toppmoderna teknologier och metoder för scenografi, som tillsammans kommer att öka upplevelsen och ge liv till Andersens magiska universum.

En betydande donation från The A.P. Møller Foundation

Det nya museet är ett av Danmarks största och mest ambitiösa museumprojekt de senaste åren och har kunnat genomföras genom en betydande donation från The AP Møller Foundation samt bidrag från Nordea-fonden, The Augustinus Foundation, Knud Højgaards Fond och Odense stad.

TEXT; VisitDenmark
BILDER; Odense City Museums och Kengo Kuma & Associates

OM VisitDenmark
VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar.
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Det nya museet kommer att öppna under sommaren 2021. För mer info läs www.hcandersenshus.dk
Följ byggandet av museet på Instagram och Facebook via @hcandersenshouse