Solanderleden är en innovativ vandringsled i Norrbottens kustland. Totalt 22 mil lång – från Kallax, Luleå, i norr till Jävre, Piteå, i söder – fylld av natur- och kulturupplevelser, aktiviteter och besöksmål. På ledens hemsida finns kartor, information om sevärdheter, aktiviteter, mat, boende med mera. Vandringsleden är döpt efter den Norrbottensfödde upptäcktsresanden Daniel Solander – botanist, världsomseglare och lärjunge till Carl von Linné.

Foto/Källa; Michael Gaida, Pixabay

Förhoppningen är att leden ska locka gäster och bosatta i kommunen ut på upptäcktsfärd i vårt fantastiska natur- och kulturlandskap. Skogar, utsiktsplatser, fiskesjöar, älvar och åar. Landskap som väntar på att få berätta sin historia och få ta del av dina tankar. Solanderleden innefattar också möten med byaliv, djur i hagar, paus på sommarcaféer och bygdegårdar, besök i gårdsbutiker och boende längs leden. Som vandrare kan du också välja bland olika natur- och kulturaktiviteter och göra avstickare till närbelägna besöksmål.

Förutom att vandra kan du paddla eller cykla vissa delsträckor eller kombinera vandring, cykling och paddling.

Solanderleden är 22 mil lång och löper till/från kustbyn Jävre, Piteå i söder och till/från Luleå Airport, Luleå i norr. Leden nås lätt med buss från järnvägsstationer i Luleå och Älvsbyn eller flygplatsen i Skellefteå eller Luleå och transfertjänster finns tillgängliga för den som vill resa eller skicka bagage mellan olika punkter längs leden.

Längs leden finns rastplatser med vindskydd och eldstäder. Du kan bo i övernattningskojor, stugor, timrade bakvaler, på lantgård, B&B – eller ta transfer från närliggande vandrarhem, pensionat eller hotell. Vill du inte vandra ensam finns vandringsgrupper eller guidade turer längs leden.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Solanderleden
Solanderleden på Facebook