Bilden; Norges nationaldag 2018. Foto/Källa; VisitNorway.com

CORONAVIRUSET OCH RESOR TILL NORGE
Norge har stängt sina gränser för att begränsa spridningen av det muterade coronaviruset.
Bara norska medborgare och utländska medborgare som är bosatta i Norge får komma in i landet, med några få undantag.
LÄS MER HÄR!   (Länken öppnas i nytt fönster)

 

Orkestrar, parader, folkdräkter och glass i stora lass. Norges nationaldag firas den 17:e maj med buller och bång. 

Brasilien har sin karneval och Irland har Saint Patricks Day. Norges motsvarighet är såklart 17 maj, som firas till minne av att Norges konstitution undertecknades den dagen år 1814. Dagen uppmärksammas med ett enormt pådrag som saknar motstycke i Norges festkalender. Till skillnad från länder som firar sin nationaldag med militärparader är 17 maj en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17 maj-frukost, ofta i form av knytkalas med grannar och vänner. Det brukar bjudas på nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne för de vuxna.


Bilden; Norges nationaldag 2018. Foto/Källa; VisitNorway.com

Sedan är det dags för barnparaderna. De ordnas i hela landet och går genom stan ledda av en musikkår. De största paraderna lockar tiotusentals människor som viftar med norska flaggor och ropar hurra! I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna. Låter det nationalistiskt? Kanske, men den fredliga, glada stämningen och barnens speciella plats i firandet gör spektaklet till ett i stort sett okontroversiellt evenemang. Det handlar mest om varmkorv och glass, tal i stan och lekar på skolorna.


Bilden; Norges nationaldag 2018. Foto/Källa; VisitNorway.com

Dagen till ära är det många som passar på att visa upp sina ”bunader”, Norges traditionella folkdräkter. Det finns hundratals varianter i olika färger och stilar som talar om var personen i fråga härstammar från. 1870 föreslog författaren Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev Norges nationalsång ”Ja, vi elsker dette landet”, att man skulle fira dagen med en barnparad i Christiania (nu Oslo).


Bilden; Norges nationaldag 2018. Foto/Källa; VisitNorway.com

Betydligt mindre färgstarka är de röda eller blå overaller som bärs av de så kallade ”russen”, gymnasieeleverna som redan börjat fira att 13 år i skolan snart är över. Många av dem ser ganska slitna ut den 17 maj, och det beror antagligen inte på att de suttit uppe och studerat natten innan. Russen ordnar sina egna parader i bussar och flakbilar med dyra och ganska högljudda ljudsystem. Be om deras ”russekort”, så får du se ett handgjort visitkort med mer eller mindre lustiga skämt.

Om du befinner dig i Norge i maj tycker vi absolut att du ska passa på att fira med lokalbefolkningen. De flesta butiker och kontor är stängda den 17 maj, och om du tänker gå på restaurang bör du boka bord i förväg. Har du bilen med dig är det bra att veta att det kan vara svårt att ta sig fram i trafiken, särskilt i städerna.

KÄLLA; VisitNorway.com