Nu ges konst- och kulturintresserade runt om i världen en unik möjlighet att få en guidad visning på Carl Larsson-gården. Via en ny app går det att besöka det berömda konstnärsparet Carl och Karin Larssons hem och de digitala gästerna får ta del av ett exklusivt material som endast är tillgängligt via appen.

BILDERNA: Foto; Carl Larsson-gården. Klicka för större format

”Det är runt denna plats jorden snurrar – så märkvärdig är den” Carl Larsson, Lilla Hyttnäs, Sundborn 1918

Den världsunika appen, som tagits fram i ett samarbete mellan Carl Larsson-gården, Norkay, Visit Dalarna och Tension Graphics, gör det möjligt för besökare att när som helst ta del av och uppleva Carl och Karin Larssons värld.

I appen kan du gå en guidad visning i familjen Larssons fantastiska konstnärshem. Varje rum är uppbyggt med 360°-foto som ger besökaren en känsla av att stå mitt i rummet. Du får ta del av Carls konstverk och Karins fantastiska textilier samt möjlighet att detaljstudera, vända och vrida på objekt skapade i 3D. Lyssna till skådespelaren Magnus Hård af Segerstad som lyfter upplevelsen ytterligare eller läs de texter som berättar om varje rum. Här finns också en tidslinje som i bild och text visualiserar familjen Larssons livshistoria.

”Det känns väldigt bra att appen nu äntligen blivit verklighet och vårt fina kulturarv kan presenteras för intresserade människor runt om i världen. För Carl Larsson-gården är det här en möjlighet att nå nya marknader och målgrupper samt möta ett stort internationellt intresse på ett nytt och spännande sätt. Vi hoppas självklart att appen ska inspirera till fler fysiska besök men även fungera som kunskapskälla och möjlighet till fler unika upplevelser relaterade till Carl Larsson”, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården.

Exklusiv visning av gården
Här finns alltså möjlighet att göra en guidad tur utan vare sig tidsmässiga, geografiska eller fysiska hinder. Carl Larsson-gården blir genom detta tillgänglig även för personer med funktionsvariationer som gör att de inte har möjlighet att delta i fysiska visningar på gården.

– ”Tanken om att skapa en digital visning av Carl och Karins unika hem och visa Carls vackra målningar är något som funnits med i arbetet med Carl Larsson-gården under många år”, berättar Per Eriksson Pax, Creative Director på kommunikationsbyrån Norkay. ”Vi ser fram emot att bygga vidare på innehållet i appen med fler 360°-turer och exklusivt material för att visa mångsidigheten i Carls och Karins konstnärskap”.

Först ut i Dalarnas besöksnäring
Visit Dalarna är portalen till en stor del av Dalarnas turistiska besöksmål och upplevelser och har i samarbete med Tension Graphics utvecklat tekniken bakom appen.

– ”Carl Larsson-gården är först ut bland besöksmålen i Dalarna att erbjuda den här typen av digital upplevelse, vilket är otroligt spännande. Vi hoppas att det ska ge inspiration och mersmak så att de digitala besökarna även ska komma hit för att uppleva och spendera tid här på plats”, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Om Carl Larsson-gårdens app

  • Lanseras den 28 maj, på Carl Larssons födelsedag.
  • Finns för närvarande på svenska och engelska.
  • Appen finns för Android och iOS, den kostar 129 kr och tillgänglig att ladda ner där appar finns.

Om Gamification of Dalarna

Under 2020–2023 driver Visit Dalarna utvecklingsprojektet Gamification of Dalarna i samarbete med Tension Graphics AB och med finansiering från Region Dalarna och EU. Projektet har som syfte att, genom gamifiering (spelifiering) av upplevelser både före, under och efter ett besök i Dalarna, öka tillgänglighet och efterfrågan av Dalarnas utbud, både på den nationella och den internationella marknaden. Carl Larsson-gårdens app är resultatet av ett ”living lab” inom detta projekt.

OM Visit Dalarna
Destinationsbolaget Visit Dalarna har det regionala uppdraget att utveckla, marknadsföra och sälja besöksregionen Dalarna nationellt och internationellt. Dalarna är idag Sveriges fjärde största besöksregion med målet att år 2030 vara norra Europas ledande och mest attraktiva destination som erbjuder välkomnande och äkta upplevelser året runt.

Besöksnäringen i Dalarna är en viktig basnäring med en omsättning på 7,6 miljarder. Visit Dalarna företräder regionens besöksnäring, marknadsför och säljer Dalarna som attraktivt besöksmål samt driver utvecklingsfrågor i samverkan med företag och organisationer. Visit Dalarna AB ägs av Dalarnas 15 kommuner i nära samverkan med 700 medlemsföretag i Dalarnas Besöksnäring Ekonomisk Förening. Bolaget har ca 45 anställda och omsätter ca 50 miljoner SEK. Huvudkontoret finns i Rättvik.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Visit Dalarna
Carl Larsson-gården
Norkay