Med en av norra Europas bäst bevarade medeltida städer som metropol, en orörd natur samt ett alldeles eget Fotografiska, är Estland ett land fullt av spännande kontraster och överraskningar.

Nya undersökningar visar att svenskar i betydligt större utsträckning vill resa utomlands under de kommande sex månaderna. Att vaccinationerna kommit igång och känslan av trygghet kring att resa ökat är troliga faktorer till detta. Däremot önskar svenskar möjligheten att kunna resa säkert och till relativt närliggande destinationer, samtidigt som man vill uppleva något nytt och spännande. Ett resmål som passar bra in i denna beskrivning är Estland – en dold pärla på andra sidan Östersjön.

Den 1 juni i år beslutade den estländska regeringen att öppna upp landet mot svenska besökare efter en lång tids strikta restriktioner på grund av pandemin. Estland som praktiskt taget är ett av våra grannländer, är fortfarande en relativt okänd destination för många svenskar. Detta vill man nu ändra på.


Restaurang Kivi Paber Käärid i Telliskivi Creative City. Foto; Rasmus Jurkatam

”-Att äntligen få välkomna svenska besökare till Estland igen känns fantastiskt. Att de känner sig trygga och säkra är av allra största vikt för oss och därför har vi vidtagit olika åtgärder. Ett exempel är vår kvalitetsmärkning ’Du är säker här’ (’You are safe here’) som visar att verksamheter följer utsatta riktlinjer, vilket möjliggör för våra besökare att uppleva mer av Estland – ett land fullt av kontraster och överraskningar,” säger Liina Maria Lepik, Director på Estonia Tourist Board.

Att ta sig till Estland

Det finns flera sätt att ta sig mellan Sverige och Estland. Den 7 juli återupptog Tallink Silja färjerutten mellan Stockholm och Tallin efter ett 16 månaders långt uppehåll på grund av pandemin. Det betyder att det nu är ännu lättare för svenska besökare att korsa Östersjön för att upptäcka allt vad Estland har att erbjuda. Utöver Tallink Silja går även färjan DFDS Seaways mellan Kapellskär – Paldiski och direktflyg med både SAS och AirBaltic från Stockholm till Tallin.

Ett land av överraskningar

Estlands landyta är till hälften täckt av orörd skog som har ett rikt djurliv med arter såsom brunbjörn, lodjur och bäver. Trots den förhållandevis lilla landytan finns det sex nationalparker, vackra hedar och mystiska myrar, en 3794 kilometer lång kuststräcka och en skärgård med över 2000 öar. I Estland pratar man till och med om en femte årstid i nationalparken Sooma, när vintersnön smälter och regnet kommer. Landskapet blir då översvämmat och ens enda framkomst i området blir med hjälp av kajak eller kanot. All den mångfald och det varierande landskap gör Estland till en exceptionell plats för aktiva, naturnära semestrar där en vandring på någon av alla vandringslederkanotpaddling längs en å eller en båttur till havs bjuder på upplevelser både på torra land såväl som i vatten.


Barnfamilj paddlar kanot på ån Ahja i Estland. Foto; Katrin Laurson

Efter alla utflykter kan man behöva fylla på med ny energi. Från jord till bord – maten vi äter och råvarornas ursprung – är en av Estlands absolut viktigaste hörnstenar. Matkulturen har växt fram från länderna runt Östersjön och estländares sätt att ta tillvara på de lokala och vilt växande råvarorna påminner om hur vi i Sverige gör det, där ramslök plockas på våren och blåbär och svamp om sensommaren. Dessutom finns flertalet trädgårdar och odlingar dit såväl krögare som privatpersoner kan åka för att provsmaka och köpa med sig de lokalt odlade grönsakerna.

Att Estlands mat och råvaror håller hög klass finns det få tvivel om. Idag finns hela 82 restauranger med i White Guide Nordic i landet och man firar den lokala maten, specialiteterna och råvarorna under en mängd olika festivaler och skördefester varje år. Det estniska köket är fullt av tradition och med recept och tillagningstekniker som förts vidare i generationer – från surkål till must leib, den estniska varianten av ett rågbröd.


Utsikt över Telliskivi Creative City och Gamla stan i Tallinn. Foto; Kaupo Kalda

Något som blir uppenbart vid ett besök i vårt grannland i öst är att tradition förenas med det nya och moderna, såväl i köket som i samhället generellt. Ett exempel på detta är Telliskivi Creative City i Tallinn som är beläget alldeles utanför gamla stan. I Telliskivi Creative City samsas start-ups, festivaler och kulturarrangemang med bryggerier, en saluhall, barer och restauranger. I denna lilla stad i staden finner man även Estlands alldeles egna Fotografiska, som inte helt förvånande har sina rötter i Stockholm.

Estland, som i år firar 30 år som självständig republik, är måhända ett relativt litet land, både till yta och befolkning med sina 1,3 miljoner invånare, men har desto mer att erbjuda. Med spännande kontraster mellan natur och kultur, tradition och modernt, baltiskt, ryskt och skandinaviskt, är Estland ett land fullt av överraskningar och ett resmål att räkna med.


Flickor i sina klädnader i det sydliga området Setomaa i Estland. Foto; Heiko Kruusi

Om Visit Estonia
Visit Estonia har ett uppdrag att inspirera världsresenärer att upptäcka en av Europas bäst bevarade hemligheter – en plats där Norden, Baltikum och Ryssland smälter samman. En nation som har tagit det bästa ur varje kapitel för att skriva sin egen unika historia. Idag fokuserar Visit Estonia på emotionell, upplevelsebaserad storytelling för att säkra en djupare koppling till sin publik. Turistorganisationen talar direkt till de med en passion för natur, kultur och mat för att visa vad nationen har att erbjuda.

Detta projekt är i samarbete med Visit Estonia och finansieras av Europeiska unionens europeiska regionala utvecklingsfond.

RELEVANTA LÄNKAR  (Alla länkar ovan och härunder öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Estland här
EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation