Foto/Källa; Adege/Pixabay

Den 11 september är det vandringens dag. En dag som är skapad av STF för att få hela Sverige att komma ut och vandra. Dagen infaller alltid den andra lördagen i september, i år 11 september. Under vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet (se länk längst ner på sidan), men du kan också välja att vandra på egen hand.

Vandra med hunden
Upptäck Sveriges vackra fjällvärld till fots genom att vandra med hunden. Upplev naturen på nära håll och njut av stillhet och tystnad. Det går utmärkt att ta med sig hunden på vandring, det är ett perfekt sällskap som varken klagar på skoskav eller dåligt väder. Det finns ett par saker att tänka på innan du beger dig ut på en längre vandring i fjällen med din hund. Det gäller ju förstås även om du vandrar längre sträckor i Sverige någon annan stans än i fjällvärlden.
Läs mer här om att vandra med hunden!

Nybörjare i vandring?
Är du ganska ny på det här med att vandra och har en miljon frågor om allt mellan leder att vandra på till vad för packning du bör ha med dig ska du kika in på ”Vandringsbloggen” – där hittar du mängder med bra information!

Planera din vandring med appen ViewRanger!
För vandring i naturen fungerar inte karttjänster som Google Maps. I stället är det enkelt att använda sig av ViewRanger med höjdkurvor, längd på leder, svårighetsgrad, gps-koordinater samt en kort beskrivning om naturen i området. Du kan även se om leden är tillgänglighetsanpassad, familjevänlig, passar för hundar, men även om toaletter och kollektivtrafik finns i närheten.
Ladda ned rutter på ViewRanger som finns för iOS samt Android

Vandra & motionera mer med ByngyPump stavar!
BungyPump är ett himla nyttigt och roligt sätt att träna både kondition och styrka på och gör även motionsrundan så mycket roligare! Staven lovordas av allt från elitidrottare, motionärer till medicinsk expertis. Själv vandrar jag inte en meter utan mina fina stavar som heter BungyPump Walkathlon. På mina fjällvandringar brukade jag alltid använda stavar. De gav bättre balans och minskade risken för fall när man skulle över några fjällbäckar eller stora älvar. Nu har det ju tillkommit nya sorts stavar också som har inbyggd fjädring i olika styrkor. Namnet på stavarna är alltså ”BungyPump stavar”. Själv använder jag en modell som heter BungyPump Walkathlon med dubbel funktion, både fjädrande och stum stav i ett. Det fjädrande alternativet ger användaren effektiv och skonsam konditions- och styrketräning medan det stumma alternativet passar helt perfekt vid t.ex. vandringar i fjällen, i oländig terräng eller som stöd på halt underlag. Man växlar mellan stum och fjädrande stav på några sekunder. Möjlighet att enkelt och helt utan verktyg byta fjädringsmotstånd, när man vill. Uppgraderingskit med 6 kilos motstånd följer med stavarna utan extra kostnad. Alla åldrar har nytta och glädje av att träna med stavar. De förbättrar förbränningen med mellan 40 – 70 %! 


Foto; BungyPump World

BungyPump verka vara den unika träningsstaven med cirka 20 centimeters inbyggd fjädring. Man kan få stavarna i flera olika modeller med motstånd på mellan 4 och 10 kilo. Man byter enkelt gummibandet inne i staven för ökat motstånd. Du får ut mycket mer av träningspasset än med vanliga gåstavar – starkare kropp, högre förbränning och bättre kondition. Inte nog med att man kan använda stavarna vid vandringar eller om man är ute och löper de fungerar även som styrketräningsredskap både inom- och utomhus. OBS! den här modellen som heter BungyPump Walkathlon, har alltså dubbel funktion, både fjädrande och stum stav i ett! Man kan låsa fjädringen och använda stavar för t ex vandring. Helt suveränt!
Kolla på https://www.bungypump.se/stavarna så hittar du en beskrivning på alla där.

OM STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr vill vi att fler människor ska få möjligheten att förstå och dela vår upptäckarlust. Vi vill värna om och utveckla våra unika miljöer så att vi kan lämna över dem till nästa generation. Föreningen har cirka 258 000 medlemmar och ungefär 250 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell.

Internationellt är STF en del av vandrarhemsorganisationen Hostelling International med 4 000 anläggningar i 90 länder. Varje år arrangeras tusentals aktiviteter och kurser på anläggningarna och i föreningens ungefär 65 lokalavdelningar. STF ger ut medlemstidningen Turist. Helårsanställda är cirka 250 och STF omsätter ungefär 330 miljoner kronor.

Här kan du söka på vandringsaktiviteter för Vandringens Dag 11 september!
Filtrera på landskap och/eller kategori. Nya aktiviteter läggs upp hela tiden fram till Vandringens dag, så håll utkik här på sidan för att inte missa när just din favoritvandring dyker upp.