I dag tisdag, startar ett gäng spända resenärer en historisk resa från Stockholm till Kiruna. Resan med Vildmarkståget är en stark comeback eftersom många förknippar just Inlandsbanan med dessa vildmarksresor från 90-talets början.

Bilden; Ångtåg – Foto; David Larsson
Ångtåget som ägs av Järnvägsmuseet, Inlandsbanans samarbetspartner i de tre temaresorna Vildmarkståget

Resan som till stor del sker på Inlandsbanan är en unik tågresa, ”slow travel” genom vårt avlånga land. Vildmarkståget är en historisk tågupplevelse som genomförs i samarbete med Järnvägsmuseet i Gävle. Resan sker med museets förstaklassvagnar och tillhörande restaurangvagn, väl värd namnet, med vita dukar och riktigt porslin. Tåget dras av olika typer av lok på olika sträckor – både fossilfritt diesellok och ånglok mellan Vilhelmina och Arvidsjaur.

I vagnarna finns gott om utrymme och bekväma säten. Fotograf/Källa; Mikael Dunker, Järnvägsmuseet

-”Vi tycker det ska bli fantastiskt kul att äntligen få komma ut med våra tåg igen, och att börja detta med en resa från Stockholm till Abisko via Inlandsbanan gör det ännu bättre”, säger Henrik Reuterdahl, chef tågtrafik på Järnvägsmuseet i Gävle.

”Vildmarkståget är en nygammal resa. Under början av 90-talet kördes tematåget och vi har nu uppdaterat den. Den breddar vårt reseutbud och med det hoppas vi nå nya resenärer som lockas av god mat, norrländsk natur, kultur och historia samt vill uppleva detta bekvämt paketerat och från ett klassiskt tåg med sin egen historia”, säger Maria Nordvall, reseproducent på Destination Inlandsbanan AB.

Resan innehåller bland annat besök och föreläsningar på ett antal museer längs Inlandsbanan, däribland Inlandsbanemuséet i Sorsele och Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk. Det blir även besök på Icehotell i Jukkasjärvi samt stopp i Abisko nationalpark.

RESAN I KORTHET

Tis 24/8

-09.25 Avgång Stockholm C (preliminärt spår 10) Möt oss gärna där mellan 09.04-09.25

-17.37 Ankomst Östersund

Ons 25/8

-08.45 Avgång Östersund C

-13.58 Byte till Ånglok

-18.18 Besök på Inlandsbanemuséet i Sorsele

-Ankomst Arvidsjaur

Tors 26/8

-07.20 Avgång Arvidsjaur

-12.45 Stopp Jokkmokk

-19.18 Ankomst Gällivare

Fre 27/8

-10.00 Avgång Gällivare

-14.26 Ankomst Abisko turiststation

-18.28 Avgång Abisko turststation

-21.20 Ankomst Kiruna

Lör 28/8

-Bussresa till Jukkasjärvi och Icehotel

Avslutningsmiddag

Serveringen ombord sker på vita dukar och riktigt porslin. Fotograf/Källa; Mikael Dunker, Järnvägsmuseet

OM Inlandsbanan
Inlandsbanan är en koncern som består av moderbolaget Inlandsbanan AB samt dotterbolagen Destination Inlandsbanan AB och Inlandståg AB. Inlandsbanan AB ägs av 19 kommuner längs banan. Dotterbolagen Destination Inlandsbanan och Inlandståg AB ägs till 100 % av moderbolaget. På uppdrag av staten förvaltar Inlandsbanan AB infrastrukturen för järnvägsanläggningen mellan Gällivare och Mora. Uppdraget från våra ägare är att driva en verksamhet som stödjer tillväxtarbetet efter hela Inlandsbanans sträckning. I det uppdraget ingår att aktivt arbeta för att hela inlandsbanan samt angränsande tvärbanor åter öppnas för trafik. Vi arbetar för att öka såväl godstransporterna som persontrafiken på banan. Vi ska i alla delar av vår verksamhet sträva efter att de miljömässiga konsekvenserna av våra aktiviteter minimeras och att verksamheten därmed ska innebära påtagligt positiva effekter på miljön.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Inlandsbanan