De gällande kryssningsrestriktionerna lättas från i dag, så att både vaccinerade och testade kryssningspassagerare får lov att gå i land i Danmark. Detta inger hopp om en sensommar med ökade aktiviteter i hamnen i Köpenhamn.

Foto; Dennis Rosenfeldt – Klicka på bilden för större format

Även om kryssningsturismen var en del av den gradvisa återöppningen av reseaktiviteter i slutet av juni månad, har det särskilda kravet på 100 procent färdigvaccinering medfört att bara ett fåtal fartyg har besökt Köpenhamn denna sommar. Därför är det med stor glädje som Copenhagen Malmö Port (CMP) har tagit emot nyheten om att kryssning nu i högre grad likställs med övriga reseformer i förhållande till de generella inresereglerna.

-”Det har varit två riktigt tuffa år för kryssningsbranschen inklusive för de danska kryssningshamnarna såsom CMP. Vi blev naturligtvis glada, när man öppnade upp för kryssning i juni. Men de extraordinära hårda krav som pålades kryssning, har förhindrat att man i Danmark har fått i gång branschen igen. Därför är vi begeistrade över att höra att man lättar på restriktionerna – och jag vill med anledning av detta också gärna tacka myndigheterna för ett fint samarbete om återstarten. Vi ska nu göra allt vi kan för att attrahera så många fartyg som möjligt, så att vi återigen kan bidra till turismen i Köpenhamn”, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO i Copenhagen Malmö Port.

Utöver de generella inresereglerna krävs att alla passagagerare på kryssningsfartygen har ett negativt test innan de går i land i Danmark, oavsett om de är färdigvaccinerade. Testet får inte vara mer än 48 timmar gammalt vid snabbtest och 72 timmar vid ett PCR-test. Det är dock en uppgift som kan hanteras ombord på fartygen, som har testkapacitet.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Copenhagen Malmö Ports webbplats