I början av augusti bad Grekland om internationell hjälp via EU:s civilskyddssamarbete rescEU för att bekämpa bränderna. EU begärde att Sverige skulle skicka de två skopande flygplan som står i beredskap för EU-insatser, och efter samverkan med MSB påbörjade de skopande planen flygningen mot Grekland den 4 augusti.

Bilden; De skopande flygplanen är en EU-resurs. Arkivbild. – Foto/Källa; SAAB

I dag avslutas insatsen för Sveriges del. Sverige erbjöd stöd ytterligare en vecka, men EU bedömer att flygplanen inte längre behövs på plats. De svenska planen har under insatsen bekämpat bränder på ön Evia samt runt huvudstaden Athen. Totalt har elva EU-medlemsstater deltagit i insatsen.

Snart redo för nya insatser
– ”Det har varit en mycket stor insats. Många resurser från många länder har tagits i anspråk och det känns viktigt att vi har kunnat vara med och bidra i släckningsarbetet”, säger Petronella Norell som är chef på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.

De två skopande planen kommer nu att genomgå service. Därefter är de redo för nya insatser.

– ”Vid stora kriser ser vi mervärdet av EU:s samarbete på civilskyddsområdet. Vi minns stödet vi fick från nio EU-medlemsstater under de stora skogsbränderna i Sverige 2018, och det känns bra att vi nu solidariskt kan bidra med stöd till andra länder”, säger Petronella Norell.

Bilden; De skopande flygplanen är en EU-resurs. Arkivbild. – Foto/Källa; SAAB

Fakta om rescEU
De två skopande flygplanen är en del av rescEU, vilket är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser för bland annat bekämpning skogsbränder. EU finansierar 90 procent av beredskapskostnaden och Sverige står som värdland för de två skopande planen. EU finansierar även 75 procent av den operativa kostnaden och mottagarlandet står som huvudregel för resterande 25 procent.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om EU och civilskyddssamarbetet på MSB.se
rescEU webbplats (Engelsk text)