Gör övernattningen till en del av reseupplevelsen och sov i en vindmölla eller varför inte uppe bland trädkronorna. I Estland finns ett stort utbud av unika boenden mitt i den orörda, vilda naturen.

Bilden; Camping på strand i Estland. Foto; Sander Rannakivi

Att vistas i naturen har blivit allt viktigare för den svenska resenären, inte minst som en effekt av pandemin. I vårt östliga grannland Estland kan man både vara aktiv och övernatta i naturen. Här finns nämligen ett stort utbud av naturnära och unika boenden.

Avskalad camping eller lyxig glamping

Camping som boendeform är ett avskalat, billigt alternativ och passar såväl par- som familjesemestern. I Estland finns många mil vandringsleder och tack vare landets Allemansrätt finns det gott om möjligheter för gratis camping längs vägen. Slå upp ditt tält, laga mat över öppen eld och få en god natts sömn under stjärnorna.

De senaste åren har glamping, den lyxigare motsvarigheten till camping, fått ett uppsving. Boka något av alla Estlands glampingtält för en mer bekväm, naturnära upplevelse. Peipsi Glamping ligger mitt i den vackra äppelgården i byn Metsanurga vid Peipussjön. Här kan man bo året om, då faciliteter som braskamin och extra ullplädar finns att tillgå. På Ohukotsu Glamping kan man välja att boka både badtunna, ridning eller en tur med häst- och vagn. Allikukivi Vingårds glamping är perfekt för vinentusiasten då glampingen ligger i anslutning till en vingård. Här kan man bland annat boka guidade turer runt gården samt vinprovning.


Unikt boende i form av trädhus i den estländska naturen. Foto; Visit Estonia

Övernatta bland trädkronorna

I Estland finns flertalet så kallade trädhus. En övernattning i något av dessa erbjuder den unika möjligheten att somna och vakna upp med utsikt över de gröna trädtopparna. Ett besök på Sambliku trädhus kan få vem som helst att återuppleva barndomen, då huset är uppbyggt som en modern och ombonad trädkoja. För en lite mer exklusiv övernattning står unika Maidla Nature Villa till förfogande. Endast 50 minuter bilväg från Tallinn finns denna semestervilla i glas och trä, uppförd mitt bland de svartvita björkarna.

Låt vågorna vagga dig till sömns

Paekalda semesterby erbjuder sina besökare möjligheten att övernatta i så kallade campingtunnor. Dessa tunnor flyter på vattnet och har en glasvägg med utsikt utöver Rummu stenbrotts insjö och den fantastiska solnedgången. Stenbrottet, där man 1938 började gräva upp kalksten och marmor med fängelseintagna som arbetskraft, dränerades och är idag en plats full av spännande kontraster. Det betonggrå, övergivna industribrottet har övertagits av grönskan och den ljusblå lagunen, där man både kan bada och utöva olika vattensporter.

Riverbed Inn, ligger alldeles intill Hallistes flodbank i södra Estland. Huset, som är designat av den estländska arkitekt- och designfirman ÖÖD, är delvis byggt av spegelglas vilket får huset att smälta in i den naturliga omgivningen genom att växt- och djurliv återspeglas i glasväggarna och på så sätt få besökaren att känna sig som ett med naturen. Flertalet boendeanläggningar runt om i Estland använder sig av ÖÖD:s hus på grund av arkitekturens förmåga att få natur och hem att smälta samman.


Flotte i sjö i Estland. Foto; Tonu Tunnel

Ett annat övernattningsalternativ intill vattnet är Peipussjöns båthus. Med begränsade faciliteter är det lätt för besökaren att bli ett med naturen. Lämna mobilen i resväskan, tänd levande ljus och njut av den stjärnklara himmelen och djurlivet som finns i området.


Bo i vindmölla i Estland. Foto; Magnus Heinmets

Om inget av ovanstående alternativ känns tillräckligt unikt finns Ohessaares vindmölla. Här, intill kusten, skiner solen 2200 timmar om året och en utflykt till fossilrika Ohessaare Klint bör inte missas. För den äventyrslystna rekommenderas en övernattning på Kõrvemaa. Sittandes i väl utrustade skyddsrum har man chans till den oförglömliga upplevelsen att se brunbjörnar i sina naturliga livsmiljöer.

Resa till Estland

Det finns flera sätt att ta sig mellan Sverige och Estland. Tallink Siljas färjerutt mellan Stockholm och Tallinn är ett populärt alternativ för många. Utöver Tallink Silja går även färjan DFDS Seaways mellan Kapellskär – Paldiski. Dessutom flyger SAS och BalticAir direkt mellan Stockholm och Tallinn.

Om Visit Estonia

Visit Estonia har ett uppdrag att inspirera världsresenärer att upptäcka en av Europas bäst bevarade hemligheter – en plats där Norden, Baltikum och Ryssland smälter samman. En nation som har tagit det bästa ur varje kapitel för att skriva sin egen unika historia. Idag fokuserar Visit Estonia på emotionell, upplevelsebaserad storytelling för att säkra en djupare koppling till sin publik. Turistorganisationen talar direkt till de med en passion för natur, kultur och mat för att visa vad nationen har att erbjuda.

Projektet är i samarbete med Visit Estonia och finansieras av Europeiska unionens europeiska regionala utvecklingsfond.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Estland