Utmärkelsen Årets turistentreprenör tillfaller 2021 Kosta Safaripark och de blir därmed Kronobergs kandidat till Stora Turismpriset. Parken är en del av Destination Kosta med det anrika glasbruket i centrum. I Kosta strävar man alltmer mot att bli en komplett besöksdestination där man kan stanna länge och Safariparken är en viktig del.

Bilden ovan; Visentfamilj på Kosta Safaripark. Foto; Karin Bernfalk 

Destination Småland nominerar Kosta safaripark som är belägen i den småländska urskogen nära Kosta. Den är hela 200 hektar stor och därmed kan djuren i stort leva som i en naturlig miljö. Under den sex kilometer långa slingan i egen bil spanar man efter djur. Något av de cirka 250 vildsvinen möter man oftast. Därutöver finns cirka 200 dovhjortar, 15–20 kronhjortar, 35 mufflonfår och 8 visenter. Senaste tillskottet är tre älgar och fler är på väg.

Kronobergs kandidat nomineras av kommunerna och en jury utser en vinnare som i år ger motiveringen:

”De har med sin småländska klurighet tagit sikte på cirkulär hållbarhet redan från start. Varit snabba på att se möjligheter i de förändringar som skett i och med pandemin. De bidrar till ökad attraktivitet för hela Glasriket. Kosta Safaripark är dessutom ett besöksmål som är tillgängligt för alla.”

Oskar Wijk, VD på Destination Småland, poängterar vikten av det cirkulära tänkandet.
”Vi jobbar mycket med hållbar turism i regionen, förklarar Oskar, och Kosta Safaripark med sitt cirkulära tänkande är ett mycket gott exempel på det. Jag värderar dem också högt för sin förmåga att öka i spåren av pandemin”.

John Källström är föreståndare för Safariparken och har varit med sedan start och utvecklat parken år från år.
Nu är man inne på den fjärde publika säsongen. Samtidigt som han uppskattar arbetet med djur och natur trivs han med att möta besökare.

– ”Att vi uppmärksammas med det här priset uppskattar jag verkligen, säger han. Särskilt som vi har fördubblat antalet besökare det här året och även fått fler nöjda gäster”.

”Vi jobbar mycket med kundnöjdhet, förklarar John. Även de som inte ser djur, eller alla arter, på första rundan uppmärksammar vi på att biljetten gäller hela dagen. Vi har också blivit mycket bättre på information och skyltar och då får besökaren får då mer med sig. Att de utländska gästerna återkommit har bidragit mycket till det ökade besöksantalet och den förlängda säsongen”.

Man sätter det cirkulära högt – överblivet bröd och grönsaker blir till foder åt djuren. Kött från parkdjur som behöver skjutas av används i destinationens restauranger och säljs i delin.

Bilden ovan; John Källström och Emil Jarkrans är ansvariga för driften av Kosta Safaripark. Foto; Cathrine Rydström

Emil Jansson är Destinationschef i Kosta och även han tycker det är fantastiskt att få denna utmärkelse.
”Safariparken är i ständig utveckling och den blir hela tiden bättre och bättre. Vi är stolta över den och ser framemot att utveckla verksamheten ytterligare”.

Bilden ovan; Emil A Jansson är destionationschef på Destination Kosta i Glasriket. Foto; Alexander Hall

Stora Turismpriset 2021 delas ut 24 november i samband med den årliga konferensen Besöksnäringen på agendan som arrangeras av Tillväxtverket. Konferensen genomförs även i år digitalt på grund av pandemin.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Destination Småland
Kosta Safaripark
Stora Turismpriset
Destination Kosta i Glasriket
Tillväxtverket
Visit Småland