Till alla oss som är glada amatörfotografer eller yrkesfotografer; Canon lanserar idag den mycket efterlängtade kameran EOS R3 – kraftkällan för sportfotografering och reportage. EOS R3 blandar tradition med spetsteknik. Här finns samma hastighet och igenkänningsfaktor som i Canons lovordade EOS-1-serie – och med EOS R-systemets banbrytande innovation och flexibilitet.

Bilden ovan; Foto; Vladimir Rys, Canon 

EOS R3 har designats med hjälp av feedback från de mest krävande professionella press- och sportfotograferna och kameran har mer än 100 förbättringar utifrån Canons kompakta systemkameror och spegelreflexkameror. Resultatet blev en kamera som dramatiskt strömlinjeformar arbetsflöden och når nya nivåer för anslutning mellan kamera och fotograf – med oslagbar hastighet och lättillgänglighet. Den har en helt ny och innovativ 24,1 megapixels sensor, och ger optimal balans mellan prestanda, upplösning och hastighet. Här får nyhets- och sportfotografer en kamera som utklassar och presterar ännu bättre än konkurrenternas.

Framtiden är snabb

Med den banbrytande 24,1 megapixels bakbelysta stackade CMOS-sensorn fångar EOS R3 blixtsnabbt bilden och med bättre respons. Den kraftfulla sensorn eliminerar nästan helt rolling shutter-förvrängning och med en snabb slutartid – på mellan 30 sekunder till 1/64000 sekund[i]– kan sportfotograferna frysa de allra snabbaste objekten. När den elektroniska slutaren används kan man ta upp till 30 bilder per sekund med AE- och AF-spårning, även för RAW-filer, och det finns alternativ för tagning med 15 bilder och 3 bilder per sekund. För första gången kan den elektroniska slutaren också användas både med Canons och tredjepartsblixtar. Canon eliminerar de elektroniska slutarnas traditionella svagheter genom flimmeravkänning och ett läge för högfrekvent flimmerreducering. Allt för att upptäcka och korrigera flimrande ljuskällor och förhindra ränder eller problem med färg och exponering.

Men höghastighetsprestationerna i EOS R3 gäller inte bara bilder per sekund, utan också fokuseringen. EOS R3 kan fokusera på 0,03 sekunder och är den hittills snabbaste kameran i EOS R-serien[ii]– perfekt för att fånga oförutsedda händelser i sport och reportage. Dual Pixel CMOS AF II förser EOS R3 med en förbättrad algoritm för Deep Learning. Den har autofokusspårning av ögon och kroppar hos människor och djur samt ansiktsigenkänning och igenkänning av människors huvuden både i stillbilder och filmer. Med tanke på motorsportfotografer har Canon också introducerat en spårningsfunktion för fordon, så att motorcyklar, formelbilar med öppen förarkabin, GT- och rallybilar kan spåras på ett skickligt sätt – med möjlighet att prioritera fordonet eller förarens hjälm. Ögon-, ansikts-, huvud- och kroppsigenkänning finns nu i alla autofokuslägen, och dessutom en ny flexibel zon där man kan välja storlek och form på Zon-AF-området. EOS R3 är en av marknadens mest kapabla kameror i svagt ljus och sätter en ny standard genom möjligheten att fokusera i ljusförhållanden så svaga som -7.5 EV[iii].

EOS R3 tar maximal kontroll över alla dessa autofokuseringsalternativ genom tre olika sätt att välja AF-punkter: via den snabba smartkontrollen, den exakta multi-kontrollen och den instinktiva ögonstyrda autofokuseringen. Med ögonstyrd AF blir kontakten mellan kamera och fotograf mer naturlig. Den här intuitiva och banbrytande metoden för att välja AF-punkt flyttar fokuspunkten till det ställe där fotografen tittar och fokuseringen kan alltså ske instinktivt i situationer där händelserna förändras riktigt snabbt.

Den inbyggda bildstabiliseringen i 5 axlar kan kombineras med optisk bildstabilisering i vissa RF-objektiv och får då en branschledande prestanda med upp till 8 steg, något som förstärker handhållen tagning och ger stadig filmproduktion för alla i farten.

Utklassning av likasinnade

För yrkesfotografer ute på fältet handlar det inte bara om hastighet för att fånga ögonblicket, utan också om hur snabbt det går att få resultatet till nyhetsbyråer och redaktörer. EOS R3 strömlinjeformar arbetsflöden och förenklar anslutningen till en smartphone eller ett Wi-Fi-nätverk med ett antal professionella anslutningsmöjligheter, inklusive en inbyggd Bluetooth 5.0-version och 5 GHz[iv]Wi-Fi. Den inbyggda Gigabit Ethernet-porten passar perfekt för sportarenorna och ger en riktigt snabb kabelbaserad anslutning. Och när hastighet verkligen är avgörande, kan fotograferna överföra bilder till beställare via FTP. Fotografer som redan använder EOS R5[v]och EOS-1D X Mark III kan dela nätverksinställningarna mellan de tre kamerorna.

Via Canons app Camera Connect kan kameran fjärrstyras från en mobil enhet eller via en Ethernet-anslutning genom Browser Remote-funktionen för fjärrhantering av webbläsare. En populär funktion med rötter i EOS-1D X Mark III är att via Browser Remote kan användare och huvudkontor ändra metadata, visa samt hämta bilder fjärrstyrt. Med EOS R3 kan fotograferna också använda Canons app Mobile File (MFT)[vi]– en mobil applikation för professionella fotografer som överför bilder via en mobil enhet till en FTP/FTPS/SFTP-server. Framtida förbättringar av appen som underlättar för yrkesfotograferna kommer att innehålla konvertering av röstmeddelanden. Ett nytt tillbehör för EOS R3 är smartphone-hållaren Smartphone Link AD-P1. En iOS- eller Android-enhet kan fästas i den multifunktionella tillbehörsadaptern när man på ett enkelt sätt vill överföra bilder via den nya MFT-appen[vii]. För första gången någonsin kan firmware för EOS R3 nu uppdateras via Canons app Camera Connect och telefonen.

Fantastisk kapacitet för filminspelning

Precis som med EOS R5 tar EOS R3 Canons hybriderbjudande till nästa nivå och uppfyller fotografernas krav på att fånga action både i högkvalitativa stillbilder och via imponerande högupplösta filmer. EOS R3 har en kraftfull kapacitet för filminspelning och tar 6k 60p med RAW-upplösning, som ger 50 % mer detaljer än 4k. Med 6k CRM RAW-filer kan exponering och vitbalans korrigeras efter tagningen för att säkerställa fantastisk bildåtergivning. 4k-inspelning upp till 60p översamplas från 6k för att garantera högsta möjliga 4k-filmkvalitet. EOS R3 är otrolig när det gäller hög hastighet och dynamiska sporter och spelar in 4k 120p för enastående slow-motion i 4k-upplösning. Nu kan upp till sex timmars vanlig film spelas in eller 1,5 timme med bildfrekvenser på hela 119.88/100p[viii].

EOS R3 har redan från start utformats för att fotograferna ska kunna prestera bättre än sina konkurrenter – och det gäller även för filminspelning. För att minska filstorleken och snabba upp filmarbetet så kan CRM Light eller MP4-inspelningar spelas in i All-I, IPB eller det mindre IPB Light-alternativet. Det betyder att man kan välja bland många olika bithastigheter efter egna behov och lagringskrav. Dubbla kortplatser, en för UHS-II SD-kort och en för ultrasnabba CFexpress-kort, möjliggör filminspelning i 6k RAW och stöder samtidig inspelning till båda korten i MP4-format[ix]– för felsäkrad backup av viktiga tagningar. Canons lovordade Canon LOG 3 möjliggör 10 bitars intern inspelning för att få ett större dynamiskt omfång eller 10 bitars HDR PQ som minimerar behovet av att redigera eller gradera tagningen under efterbearbetningen. EOS R3 är perfekt för reportrar på uppdrag. Med Canons nya multifunktionsfäste är den kompatibel med den nyligen lanserade riktade stereomikrofonen DM-E1D – som drivs via kameran och använder digital bearbetning – och adaptern TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR, för inspelning med två kanaler och professionella XLR-mikrofoner.

Instinktiv tagningsupplevelse

Canons senaste systemkamera har samma hastighet och igenkänningsfaktor som EOS-1-serien. Den har en ny högkvalitativ elektronisk sökare, fri från blackout och utvecklad av Canon – med 5,76 miljoner punkter, liten fördröjning och ett uppdateringsintervall på upp till 120 bilder/sekund i full upplösning. Resultatet blir en visningsupplevelse som konkurrerar med den optiska sökarens. Tillsammans med den nyligen introducerade OVF-simuleringen View Assist ger den elektroniska sökaren fylligare toner och ett större dynamiskt omfång. Slutarfördröjningen kan reduceras till fantastiska 20 millisekunder – mindre än hälften jämfört med en konventionell kamera – och ger en upplevelse av att allt sker direkt. Den nya högupplösta vinklingsbara touchskärmen med 4,1 miljoner punkter återger fler detaljer än någonsin tidigare och tagningsvinklarna blir mer flexibla tack vare möjligheten att luta och rotera skärmen i många olika positioner. EOS R3 hanteras på ett välbekant, men ändå avancerat sätt. Den befintliga EOS-ergonomin har kombinerats med nya reglage och flera nya anpassningsalternativ, inklusive slutarljud med volymkontroll. För att spara tid vid byte mellan kameror kan fotograferna enkelt kopiera och spara personliga inställningar på minneskort. EOS R3 använder samma LP-E19-batteri som EOS-1D X Mark II och EOS-1D X Mark III, och skapar längre inspelningar och bättre kompatibilitet med befintliga digitala systemkameror.

EOS R3 klarar tuffa förhållanden med sitt nya lätta, damm- och vattenavvisande kamerahus i magnesium. Vädertåligheten bibehålls också när befintliga Speedlite-blixtar används och ansluts till den multifunktionella tillbehörsadaptern AD-E1. EOS R3 strömförsörjer även den nya, kompakta Speedlite-sändaren ST-E10 via det multifunktionella fästet, något som ger fotograferna möjlighet att fjärrhantera flera radiosignalstyrda blixtar.

EOS R3 är en ultrasnabb, mycket responsiv kamera som ger sport- och nyhetsfotografer den konkurrensfördel som behövs för att ta den vinnande bilden.

”Canon EOS R3 är det bästa av två världar. Den har smartheten från EOS R5 och styrkan från EOS-1D X Mark III. För första gången så är en kamera snabbare än mig själv. EOS R3 öppnar upp för helt nya möjligheter och drömbilden känns närmare än någonsin tidigare”, säger fågelfotografen och Canon-ambassadören Jonas Classon, som är en av de första att testa kameran.

EOS R3 kommer att finnas tillgänglig från november 2021, med ett rekommenderat pris inklusive moms på 65 499 kronor.
(Läs mer om kameran via länkarna ni finner längst ner på denna sidan)

EOS R3 – viktiga egenskaper

  • Ny 24,1 megapixels bakbelyst stackad CMOS-sensor utvecklad av Canon
  • 30 bilder/sek med AF/AE-spårning
  • Slutartid i område från 30 sek till 1/64000 sekund när elektronisk slutare används
  • Val av AF-punkt via ögonstyrning
  • AF-spårning av människor, djur (inklusive fåglar) och motorsport (racermotorcyklar och racerbilar)
  • 6k 60p RAW fullbreddsvideo spelas in internt till ett CFexpress-kort
  • Fokus i ljusförhållanden så svaga som –7,5 EV

[i] När elektronisk slutare används. Den mekaniska slutaren har ett område på 1/8000 sek till 30 sekunder.

[ii] Gäller per den 13 september 2021 – För snabbaste AF-hastighet * Beräknat utifrån tester av AF-hastighet enligt CIPA-riktlinjer (Resultaten kan variera beroende på tagningsförhållanden och vilka objektiv som används). Bygger på intern mätmetod. Testförhållanden: • Ljusstyrka vid avståndsmätningen: EV12 (normal temperatur, ISO 100) • Tagningsläge: M • Använt objektiv: RF24-105mm F4-7.1 IS STM, vid stillbildstagning med manuell hantering av slutarknapp • AF-läge: Single Point AF (central) • AF-hantering: One-Shot AF

[iii] När ett f/1,2-objektiv används under följande förhållanden: central fokuspunkt, rumstemperatur, One-Shot AF, ISO 100. Detta gäller inte RF-objektiv med utjämnande oskärpa (Defocus Smoothing).

[iv] 5 GHz Wi-Fi finns endast i vissa regioner.

[v] När den trådlösa filsändaren WFT-R10 används.

[vi] Allmän tillgång till appen förväntas under 1:a kvartalet 2022. Till en början kommer version 1.3.0 av appen av vara gratis som testversion. Framtida versioner kommer att debiteras.

[vii] Säljstart för den multifunktionella tillbehörsadaptern Smartphone Link AD-P1 för Android och iOS sker under 2022.

[viii] Beroende på batterinivå, minneskort och temperatur.

[ix] Bland funktioner som stöds är separat stillbilds/filminspelning och samtidig filminspelning på två kort.

Om företaget Canon

Canon Svenska AB är en del i den globala koncernen Canon Inc. som erbjuder produkter och tjänster inom innovativ bildhantering. Allt ifrån kameror, skrivare och tryckeriutrustning till tjänster för lagring och delning av bilder, dokumenthantering och digitalisering av processer.Canon Inc. som grundades 1937 omsätter cirka 320 miljarder SEK och har 198 000 anställda – varav 18 000 i Europa. Canon Svenska har 300 medarbetare och omsätter 1,2 miljarder kronor genom direktförsäljning, franchise och fristående återförsäljare. Canon är ett av världens mest forskningsintensiva företag och under 2020 lämnades 3 226 USA-patent in, vilket innebär en global tredjeplats. Canons filosofi, Kyosei, är att arbeta tillsammans för allas bästa. Där ingår Canons miljöarbete som syftar både till att minska både den egna, och kundernas, miljöpåverkan. .

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Mer information om Canon finns på www.canon.se

Mer information om kameran finns på:
https://www.canon.se/cameras/eos-r3/

https://www.canon.se/cameras/eos-r3/specifications/
https://www.canon.se/microphones/stereo-microphone-dm-e1d/
https://www.canon.se/microphones/stereo-microphone-dm-e1d/specifications/
https://www.canon.se/cameras/shoe-adapter-ad-e1/
https://www.canon.se/cameras/shoe-adapter-ad-e1/specifications/
https://www.canon.se/cameras/speedlite-transmitter-st-e10/
https://www.canon.se/cameras/speedlite-transmitter-st-e10/specifications/

Två nya flexibla och kraftfulla RF-objektiv med nya brännvidder lanseras också idag:
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM och RF 16mm F2.8 STM. Klicka här för mer information om objektiven!