Nu är det mörka tider. Skönt att det finns traditioner som lyser upp det dystra mörkret omkring oss lite. Även om vi lever i coronatider är det alltid lika mysigt att lyssna till de välkända sångerna, käka pepparkakor och lussebullar och dricka glögg! Vacker står hon där med ljus i håret i sin vita glänsande dräkt, nästan som om det vore en ängel. Bakom henne tärnorna, lika vackra de, bärande på ljuset som ska lysa upp mörkret. Där trängs också stjärngossarna, som med sina lång vita struthattar ser ut att nå ända upp till himmelen.

Foto/Källa; Steven Kasa, Pixabay

Lite historia om Lucia
Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr för sin tros skull och i den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda. I det romerska samhället var det på den tiden straffbart att vara kristen och Lucia blev förmodligen dödad år 304 under Diocletianus’ förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20-25 år.

Dödad av sin fästman
Legenderna om henne är många och detaljerna mer eller mindre sanningsenliga. Här är en berättelse som brukar berättas; Lucia, föddes i en förmögen familj och det sägs att hon redan som barn bestämde sig för att aldrig gifta sig och att ge allt hon ägde till de fattiga. Tillsammans med lydnad är fattigdom och kyskhet de tre klosterlöften som den som avser bli munk eller nunna avlägger. Lucia lär inte ha berättat för sina föräldrar om sin önskan att gå i kloster. När hon så blev bortlovad till en man som inte delade hennes kristna tro blev hon utom sig. Legenden säger att hon gav hemgiften till de fattiga och att fästmannen blev så rasande att han avslöjade att hon var kristen och hon blev dödad med svärd.

Årets längsta natt
Årets längsta natt I Sverige var den 13 december en speciell dag långt innan seden med luciatåg kom. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Enligt folktron var den natten farlig, då övernaturliga makter var i görningen. Folk höll sig vakna och för att inte somna så åt man. I Tyskland fanns en tradition där en flicka kläddes upp för att vara ”Christkindlein”, ett Jesusbarn, med tända ljus i håret som föreställde en gloria. I Västsverige togs traditionen upp bland de högre stånden, men här var det en vuxen kvinna som klädd i vitt, med ljus i håret kom med förtäringen till gårdens folk under vakan.

Stjärngossar
Stjärngossarna har sin egen historia. På vissa håll gick unga pojkar från hus till hus vid jultid, sjöng några sånger och bad till sist om en penninggåva. Gossarna var klädda i vita särkar med strutmössor på huvudet och de föreställde de tre vise männen, kung Herodes och Judas. Det moderna luciafirandet som vi känner det i dag tog fart när Stockholms Dagblad 1927 arrangerade det första offentliga Luciatåget. Från början uppträdde Lucia ensam eller med en eller två följeslagare. Så småningom fick hon ett följe med tärnor och stjärngossar. På förskolorna har tomtenissarna och pepparkaksgubbarna också en given plats.

Helgondag
Lucia är en helgondag under kyrkoåret och firas på många håll med luciagudstjänster.

Bön om Lucia
Tack Gud för Lucia, som älskade Kristus och inte fruktade kejsarens makt.
Låt nu ljusen, sångerna och stämningen göra oss öppna för den godhet som är starkare än ondskan i världen.
Kom med det ljus som skingrar mörkret inom oss.
Tack för att du vill vara oss nära.