Under morgonen kom Viking Lines nybyggda flaggskepp Viking Glory för första gången till Stockholm. Hon välkomnades högtidligt med vattensalut, flaggspel och signalering på sin färd in till Stadsgårdskajen. Viking Glory är världens klimatsmartaste fartyg i sin klass och kommer trafikera sträckan Stockholm–Åland­–Åbo dagligen klockan 20.00.

Efter år av planering och månader till havs anlände Viking Glory till Stockholm i morse. Film från land finns tillgängligt för fri användning av media HÄR.

Efter två år av utmaningar under pandemin är det extra roligt att få se Viking Glory vara på plats. För oss symboliserar fartyget inte bara en fortsatt satsning på hållbart resande över Östersjön, utan även friheten att äntligen få börja resa på riktigt. Vi ser fram emot att de första passagerarturerna ska börja den 1:a mars, säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör på Viking Line.

När Viking Glory väl lagt till vid Stadsgårdsterminalen, på sitt första besök i Sveriges huvudstad, överlämnade Stockholms Hamnar högtidligt en plakett till fartygets seniorbefälhavare Ulf Lindroos.

Den långa färden från varvet i Kina var förstås spännande. Men det är ändå väldigt speciellt att för första gången få köra in mot Stockholm och färdas genom världens vackraste skärgård med Viking Glory. Nu ska det bli fantastiskt att få hälsa svenska gäster välkomna ombord på detta vackra och toppmoderna fartyg, säger Ulf Lindroos, seniorbefälhavare på Viking Glory.

Från Stockholms Hamnar lyfter man fram Viking Glorys roll som symbol för en ny generation fartyg byggda från skrovet och upp med klimat- och miljöhänsyn i fokus. Precis den typ av trafik som Stockholm vill se mer av.

– Att Viking Line gör den här satsning är glädjande då besökarna som kommer över Östersjön utgör en betydande del av Stockholms besöksekonomi. Rederiernas och hamnarnas samarbete med besöksnäringen är en av nycklarna för att få i gång resandet igen. Viking Glory är därför ett välkommet tillskott till flottan som trafikerar Stockholm. Ett imponerande fartyg som är en stolthet för varje hamn. Och under ytan finns mycket av teknik och lösningar som symboliserar framtiden för passagerartrafik, säger Joakim Larsson (M) ansvarigt borgarråd Stockholms Hamnar.

OM Viking Line Skandinavien
Viking Line Skandinavien är det marknadsledande varumärket i passagerartrafiken på Östersjön med trafik mellan Finland, Åland och Sverige samt mellan Finland och Estland. Rederiet erbjuder passagerartrafik, rekreation samt frakttransporter med fartygen Gabriella, Amorella, Rosella, Viking Cinderella, Viking XPRS samt Viking Grace. Koncernen omsätter ca 504 miljoner euro. Den årliga trafikvolymen uppgår till 6,5 miljoner passagerare och ca 119 500 fraktenheter.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Videon på Viking Glorys ankomst hittas HÄR

Med start i mars kommer Viking Glory traffikera rutten Stockholm–Åland–Åbo.
Biljetter är tillgängliga HÄR!

Läs mer om Viking Glory HÄR!