Under 2022 kommer världens seglingselit än en gång att välja Lanzarote. Ön kommer inte bara fungera som träningsbas, utan det är också en plats för evenemang i världsklass som iQFoilGames och Lanzarote Olympic Regatta.

Bilden ovan; Foto; Canary Islands Tourism

Idrottare runt om i världen värderar Kanarieöarna högt. Seglare strömmar till skärgården för att etablera träningsbaser och prisar platsen som en bas för världsevenemang. Förra året valdes öarna ut av World Sailing och den Internationella olympiska kommittén till att vara värd för den olympiska klassificeringen av Nacra17, 49er och FX-klasser för Europa och Afrika. Efter önskemål från tävlande, har skärgården återigen fått en ledande roll på scenen för elittävlingar även för i år.


Foto; Canary Islands Tourism

Från 24 till 29 januari var Lanzarote värd för det första stoppet på världsloppet iQFoil Games, ett evenemang som kickar igång den internationella kalendern. Denna nya seglingsklass kommer att medverka vid OS för första gången i Paris 2024. Vindsurfing-foil har bara funnits i två år, men det finns redan mer än 1000 seglare runt om i världen, av vilka många bor i Europa, Asien och Nordamerika. På evenemang i Lanzarote tävlar 100 idrottare från mer än 20 olika länder.

Och den 11 till 19 februari kommer den andra upplagan av Lanzarote Olympic Regatta att hållas i Playa Blancas vatten, framför hamnen Marina Rubicón. Även om 2021 års upplaga hölls med tre olympiska klasser (Nacra, 49er och 49er FX), är deltagandet i år öppet för åtta (ILCA 6, ILCA 7, 49er, 49er FX, iQFoil M, iQFoil F, 470 och Nacra). Totalt kommer runt 300 deltagare från 20 olika länder att delta.

-“Det faktum att ett internationellt evenemang har flyttat till Lanzarote talar för de ansträngningar som både offentliga och privata organisationer har gjort för att placera Kanarieöarna på kartan för professionella idrottare”, Säger Yaiza Castilla, Kanarieöarnas minister för turism, industri och handel.

Kanarieöarnas betydelse kan även ses via resultaten i seglingsklasserna vid OS i Tokyo 2020. Av de 30 utdelade medaljerna uppnåddes 21 stycken av lag som tränar på Lanzarote.

-”Lanzarote har fungerat som en träningsbas för idrottare från hela världen i nästan ett decennium och nyligen har det även blivit den givna platsen för OS-seglare. Lanzarote och Kanarieöarnas naturliga miljö är idealisk för sportsegling. Lagen kan maximera sina förberedelser tack vare dessa förhållanden”, säger José Luan Lorenzo, VD för Kanarieöarna Turism.

Kanarieöarna erbjuder unika förutsättningar för elitidrottare, med många klimatologiska egenskaper som inte finns någonstans i Europa. Det finns högkvalitativa anläggningar både för boende och träning, som även är engagerade i hälsosäkerhet. Detta verifieras av 2021 års världsmästare Nicolas Goyard, som för närvarande befinner sig på Lanzarote. För fransmannen ”är Kanarieöarna en idealisk plats att både träna och starta tävlingssäsongen på. Alla franska lag som är här är överens om att förhållandena är mycket bra, både i och utanför vattnet.


Foto; Canary Islands Tourism

-”Just nu har vi lag som började träna i oktober. De kommer från mer än 35 olika länder och några kommer att vara kvar till mars eller april. Den genomsnittliga vistelsen på Lanzarote är två månader och ingen spenderar mindre än 30 dagar här. För att träna behöver atleternas båtar och dyr teknisk utrustning transporteras, vilket gör att denna typ av resa bara är motiverad om destinationen är lämplig för långtidsvistelse. Det är därför vi arbetar för att främja internationella evenemang som hjälper OS-förberedelserna inför Paris 2024 och som bidrar till att positionera Kanarieöarna som den bästa europeiska platsen för elitidrottare”, tillägger Lorenzo.

Om Kanarieöarna – en ledande sportsdestination
Kanarieöarnas naturtillgångar gör skärgården till ett paradis för professionell träning och internationella tävlingar. Det är många elitidrottare som väljer skärgården för att genomföra tävlingsförberedelser. Seglare, surfare, triathleter, simmare, beachvolleybollspelare, cyklister och skärmflygare från hela världen väljer Kanarieöarna som sin träningsbas.

Kanarieöarna har enastående väderstatistik. Den genomsnittliga temperaturen är 23 grader på sommaren, 19 grader på vintern och det finns 4800 timmar dagsljus per år. Kanarieöarnas förbindelser gör att idrottare kan nå skärgården från de största europeiska städerna på några timmar. På öarna finns 1500 kilometer kustlinje som omges av vulkaniskt vatten rikt på näringsämnen. Det breda utbudet av faciliteter för idrottare på hög nivå inkluderar thalassoterapi, en läkningsprocess som bidrar till snabb återhämtning.

Resa till Kanarieöarna
Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa till Kanarieöarna. Man kan dock behöva vidta olika åtgärder och förberedelser inför sin resa, såsom hälsodeklaration, vaccination eller negativt PCR-test, för att komma in i landet. Här finns all uppdaterad, relevant information angående svenskars resor till Spanien.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Mer om Kanarieöarna
Mer om iQFoilGames på Lanzarote
EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation

Text; EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation
Foto; Canary Islands Tourism