Kanarieöarnas klimat, varierande landskap och vulkaniska jordar gör ögruppen till en idealisk plats för vinodling. Här har vinmakare bedrivit små lokala vinodlingar i hundratals år. Och på senare år har de kanariska kvinnorna tagit en allt större plats på den inhemska vinarenan.

Bilden; Vingården El Níspero på La Palma – Foto; Canary Islands Tourism

På sju av de största öarna i den kanariska skärgården har det odlats och skördats druvor, varav många inhemska och unika sorter, sedan de första européerna bosatte sig här på 1400-talet. Den äldsta vingården Aníbal grundades på ön Fuerteventura redan någon gång mellan 1402 och 1412.

Från 1400-talet och fram till slutet av 1900-talet dominerades den kanariska vinindustrin av män. Även om en kvinna ärvde en vingård fanns det en lag som innebar att bruket var tvunget att överlåtas till en man. Till exempel har La Isleta, den hundraåriga vingården på Teneriffa, varit i samma familjs ägo sedan 1868, då Tomás González Julián köpte egendomen av Lucía Hidalgo Álvarez som hade ärvt marken men som inte fick bruka den själv.

Ytterligare bevis för diskrimineringen av kvinnor inom branschen kan ses i det faktum att tills nyligen fanns tron om att kvinnor inte borde gå in på en vingård under menstruationen eftersom vinet skulle förstöras. Men med tiden kommer förändring och idag finns det ett antal framgångsrika vingårdar på Kanarieöarna som drivs av just kvinnor.

Eufrosina Pérez driver vingården El Níspero på ön La Palma och är en av kvinnorna som kämpat mot de fördomar som för några decennier sedan höll kvinnor borta från vingårdarna. Eftersom hennes far inte hade några söner, fick Eufrosina Pérez möjligheten att ta över ansvaret för den lilla vingården, när lagen om arv slopades. Och idag är hon känd för att producera ett av de bästa vita kanariska endruvsvinerna på druvan albillo.

Förutom El Níspero, är vingården Bodega Bentayga på Gran Canaria ett bra bevis för kvinnornas frammarsch i den kanariska vinvärlden. Bodega Bentayga drivs av Sandra Armas, som tack vare sin far började arbeta med vin.

Det var min far som uppmuntrade mig. Mitt intresse väcktes under beskärningssäsongen 2008 och när min far såg detta, bad han mig att ta över”, säger Sandra Armas.

På Gran Canaria ligger även vingården Mondalón som drivs av Tamara Cruz som tog över efter familjen. Efter studier inom hotell- och turism, har Tamara Cruz idé om att förvandla vingården till ett besöksmål där kunskapsdelning och vinprovningar, kunnat ta form.


Bilden ovan; Tamara Cruz på vingården Mondalón på Kanarieöarna – Foto; Canary Islands Tourism

Jag började arbeta i familjeföretaget redan som tolvåring. För mig var vinbranschen en hobby som växte fram och som jag blev alltmer fäst vid. Varje lov åkte jag hem för att skörda druvor. Jag var alltid ivrig att lära mig och utveckla mina kunskaper inom hantverket”, säger Tamara Cruz.

Idag driver Victoria Torres vingården Matías i Torres på La Palma. Vingården har drivits av familjen i generationer och deras prisbelönta vin Malvasía Naturalmente Dulce, som framställs av druvan Malvasía, finns att beställa på restaurangen Cellar Can Roca som i sin tur har tre Michelinstjärnor.

Torres som nu driver vingården, menar att det fortfarande finns en bit kvar till en jämställd bransch.

”När det gäller viktiga beslut, som att avgöra när det är dags för skörd, väger fortfarande en mans ord tyngre”, berättar hon.

Trots att det skett stora framsteg, finns det fortfarande mycket att göra för att förbättra jämställdheten inom den kanariska vinindustrin. Och med fler kvinnor på maktpositioner, finns det hopp om att kvinnornas vinrevolution på Kanarieöarna bara börjat.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren.

Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera.

Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kanarieöarna
Ehrenberg Sørensen