Fartyget Götheborg återvänder till Stockholm på Asienexpeditionen 2022/2023. Stockholm är den tredje mellanlandningen på expeditionen och den sista svenska staden som fartyget kommer att besöka innan det beger sig vidare till Asien.

Götheborg kommer att vara i Stockholm den 7–13 juli 2022 och ligger förtöjd vid Skeppsbrokajen i Gamla stan, nära det kungliga slottet.

Götheborg har varit i Stockholm, där originalskeppet en gång byggdes, ett antal gånger. Mest känd var fartyget en del av den kungliga bröllopsfesten 2010, när HRH Kronprinsessan Victoria gifte sig. Förra året, 2021, besökte fartyget Stockholm i tio dagar.

– ”När vi besökte Stockholm förra året hade vi begränsade möjligheter att välkomna besökare ombord på fartyget på grund av Covid-19″, säger Kristoffer Bennis, expeditionschef på Götheborg. – ”Den här gången är vi glada över att få öppna upp för allmänheten och många fler besökare ombord. Eftersom Stockholm är den sista svenska staden som vi besöker på Asienexpeditionen 2022/2023 får stockholmarna också möjlighet att önska fartyget rättvisa vindar från hela Sverige”.

Fartyget kommer att ligga förtöjt vid Skeppsbrokajen, på samma utmärkta plats som 2021, och kommer att stanna i en vecka.

Det är fantastiskt att återigen välkomna tillbaka fartyget Götheborg of Sweden till Skeppsbron i sommar, säger Caroline Strand, VD på Visit Stockholm. ” Staden ser fram emot en mycket hektisk säsong. Besöket blir ännu en anledning att njuta av sommaren i Stockholm. Den här gången som det sista stoppet före den långa resan till Asien.”

Eftersom Stockholm tillkännages som den tredje mellanlandningen på Asienexpeditionen 2022/2023 öppnas även möjligheten att ansöka om att segla med som däckhand ombord på den tredje segelsträckan, från Helsingfors till Stockholm. För att segla fartyget behövs en besättning på 70 personer. Ett 20-tal personer är professionella. De andra 50 är däcksarbetare, som är medlemmar av allmänheten som seglar längs för äventyret, upplevelsen och möjligheten att lära sig att segla en 18 1000-talets fartyg.

Götheborg lämnar Helsingfors de 27 juni och anlända till Stockholm den 7 juli. Detta gör segelbenet mellan Helsingfors och Stockholm till ett av de längre seglingsbenen, ett nio dagar långt seglingsäventyr, där fartyget får följa vädret och vindarna för att utnyttja sin fulla potential.

Asienexpeditionen 2022/2023
Götheborg avgår från Göteborg den 8 juni 2022 och anländer till Shanghai i september 2023. Fartyget kommer att segla i Östersjön och norra Europa, innan det fortsätter till Medelhavet. Under vintern 2022/2023 kommer fartyget att stanna kvar i Medelhavet. Den kommer att segla till Asien våren 2023. Uppdraget för Asienexpeditionen är att främja handelsrelationer och använda fartyget som en unik plattform för företag och partners, och att främja lösningar för en hållbar framtid.

Korta fakta: Fartyget Götheborg – historia
Götheborg är en fullstor kopia av ett 1700-talsfartyg, som ägdes av Svenska Ostindiska Kompaniet, och som gick på grund och sjönk utanför Göteborg 1745. 1984 påbörjades den marina utgrävningen av det ursprungliga fartyget Götheborg och 1995 påbörjades byggandet av ett nytt Götheborg. Åtta år senare, 2003, sjösattes fartyget, och mellan 2005-2007 seglade fartyget den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes flera expeditioner runt om i Europa, den senaste 2015. 2021 seglade fartyget från Göteborg till Stockholm och tillbaka.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Skeppet Götheborgs webbplats