1 september är det premiär för SJs nya nattåg Stockholm-Hamburg. Det är starten på en daglig, året-runt trafik med tåg mellan Sverige och Centraleuropa. Den 27 april startade biljettförsäljningen.

På kvällen 1 september avgår ett nattåg från Stockholm mot Hamburg och ett nattåg från Hamburg i motsatt riktning. Biljetter till den nya nattågstrafiken började säljas 27 april av SJ. Biljetter kommer också gå att köpa hos flera europeiska säljkanaler.

Avgången från Stockholm sker klockan 17.34. Tåget gör ett flertal stopp längs Södra stambanan för att skapa attraktiva resor från många olika håll i Sverige. Tåget fortsätter sedan via Köpenhamn och Odense med slutdestination Hamburg-Altona cirka klockan 06.30. Ankomsttiden är vald för att skapa goda bytesmöjligheter för den som vill resa vidare till många olika destinationer i Norra och Centraleuropa

Nattåget från Hamburg-Altona avgår klockan 21.55 och ankommer Stockholm klockan 09.55.

-”Det är glädjande att kunna erbjuda svenskarna en regelbunden tågförbindelse ner till Europa. Vi märker redan nu att efterfrågan är stor och vi har höga förväntningar på nattåget till Hamburg”, säger Mats Almgren, direktör kommersiell trafik på SJ.

Ett tåg kommer att bestå av 2 klass sittplats, 2 klass liggvagn för 4-6 personer, 2 klass sovvagn för 1-2 personer och 1 klass sovvagn för 1-3 personer.

Trafiken sker i samarbete med Hector Rail och det tyska järnvägsföretaget RDC. Hector Rail anlitas för tågdragning mellan Malmö och Padborg. Det är en sträcka på cirka 4 timmar och vagnarna dras då av Hector Rails lok. Vagnarna som används har europeiska standardmått, vilket innebär att de är något smalare än SJs nattvagnar.

Prissättningen är dynamisk, det vill säga att prisnivån varierar med efterfrågan. Prissättning sker i Euro, men på sj.se räknas priset om och redovisas i kronor. Lägsta pris i 2 klass sittvagn är cirka 300 kronor.

-”Hamburg har mycket att erbjuda och är en stark och växande turistdestination med besökare från hela världen. Däremot har svenskarna ännu inte helt och hållet upptäckt Hamburg, men nu får de chansen”, säger Mats Almgren, direktör kommersiell trafik på SJ.

Trafiken sker på uppdrag av Trafikverket 244 dagar om året. Resterande dagar kör SJ trafiken på kommersiella villkor.

OM SJ
SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Ta nattåget till Hamburg!
sj.se webbplats
SJ på Facebook
SJ på Twitter
SJ på Instagram
SJ på Linkedin
SJ på YouTube