Femårsjubilerande biologiska mångfaldens dag firas stort!

Dagen som på kort tid blivit en av Sveriges största naturhögtider med hundratals aktiviteter blir återigen en mängd olika evenemang runt om i landet med allt från guidningar i naturen, prisutdelningar och växtbingo till att bygga fröbomber och lära sig sköta en äng.

Bilden ovan; Fjäril. Foto; Carl Stridsberg

Dagen firas både för att visa upp vår artrika natur och för att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald. Sveriges naturföreningar skapar tillsammans ett späckat program med allt från uppvisningar av vackra naturområden till tips om hur du gynnar biologisk mångfald i din trädgård.

Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte av WWF
En som ser fram emot den här dagen är Rebecka Le Moine, som blev utsedd till Årets miljöhjälte 2018 av WWF tillsammans med Malena Ernman! Rebecka är förstås obeskrivligt glad över priset, och alla gratulationer som hon nästan drunknat i. Det är som hon berättar, att det är tillsammans vi gör skillnad. Hon hoppas nu alla blir taggade till detta års biologiska mångfaldens dag och hoppas alla naturvänner och miljökämpar vill vara med och fira våra medarter då!


Rebecka le Moine, här vinnare av Årets Guldbäver 2017. Foto; WildSweden.se

Om ni går in och läser på hemsidan, www.biomfdag.se, finner ni många tips på olika aktiviteter som du som privatperson, förening, skolklass med flera kan hitta på den här dagen för att göra dagen till en åminnelse om hur viktig vår natur är för allmänheten, nära och kära! Det finns även en Facebooksida, som du kan besöka för mer information.

Biologiska mångfaldens dag

Tordyvel. Foto: Erik Hansson

Bakgrund och det svenska initiativet
1993 instiftade FN Biologiska mångfaldens dag, men år 2000 ändrades dagen till den 22 maj. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Under 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativ till att lyfta dagen i Sverige. Tack vare mängder av eldsjälar runt om i landet arrangerades det över 70 aktiviteter från Luleå i norr till Kävlinge i söder i samband med Biologiska mångfaldens dag.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Se alla aktiviteter i Sverige uppdelade på en karta HÄR!
Läs mer om den Biologiska mångfaldens dag HÄR!
Hashtag: #BioMfDag
Huvudpartner: Naturskyddsföreningen