Tredje lördagen i augusti anordnas varje år den klassiska kappseglingen Tjörn Runt. Segeltävlingen där olympiamästare och familjeseglare samsas på samma vatten ‭‭och tävlar under lika villkor. Årets upplaga av Tjörn Runt by COWI seglas lördagen den 20 augusti. I år är arrangemanget en del av första upplagan av Baltic Water Week – Stenungsunds vattenfest.

Bilden; Tjörn Runt spinnaker i sol. Foto; Åke Fredriksson 

Kappseglingen seglas på en bana – den traditionella Tjörn Runt banan med vissa banbegränsningar och två klasser, classic och cruising. Rundningsmärket är ön Tjörn på Västkusten.

  • Classic
    Kappsegling, snabbast möjlig väg runt Tjörn. Kräver mätbrev
  • Cruising
    Utom tävlan. Kräver ej mätbrev. Deltagarna seglar samma bana, får en egen resultatlista men ingår inte i totalresultatet.

Tjörn Runt är en kappsegling där alla kan vinna. Allt handlar inte om skicklighet och SRS-tal. Väder och vind spelar givetvis också en viktig roll. Det är också en inomskärssegling med goda möjligheter för alla typer av seglare. Här kan även havskappseglare hävda sig, det framgår tydligt av resultaten genom åren. För de seglare som söker extra utmaningar finns shorthanded-klassen, med avskalad besättning och separat starttid. För de seglare som bara vill segla och ha kul utan mätbrev, finns Cruising-klassen, utan officiell tävlan men med egen resultatlista. En korrigerad tid beräknas med hjälp av ett av arrangören tillhandahållet handikapptal.Tävlingen seglas medsols med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. Hundratals åskådare brukar följa kappseglingen. Målgången kan endast följas via båt.

– ”Att segla runt Tjörn kan du göra bara för att solen skiner och det är lördag. Det som krävs är en segelbåt tillsammans med grundläggande båt- och sjövett. Om man däremot siktar mot att placera sig kan det krävas lite mer”, säger Björn Wahlström som är projektledare för arrangemanget.

Tjörn Runt by COWI vänder sig till både deltagare, publik och alla som vill vara med och ta del av seglarglädje. En mötesplats för alla. De bästa åskådarplatserna i år blir vid Åstol, Kårevik/Rönnäng, Kyrkesund och naturligtvis vid Tjörnbron.

Startlinjen är mellan två röda flaggbojar utanför starttribunen på Askeröfjorden, Stenungsöns västra sida. Första start kl. 09:00 och starterna sker därefter med 5 minuters mellanrum.

Inbjudan till Tjörn Runt by COWI 20 augusti 2022 finner du i sin helhet på StSS hemsida www.stss.se, där du även kan anmäla din båt och betala anmälningsavgiften. Sista anmälningsdag är den 15 augusti

Tjörn runt by COWI är en del av Baltic Water Week. Stenungsunds nya vattenfest som går av stapeln den 17-21 augusti, 2022. Här möts både nya och gamla vattensporter för att fira tillsammans med tävlingar och goda skratt. Allt från segling till Jetski och SUP blandat med musikunderhållning och andra festligheter. Stenungsunds blötaste fest, helt klart. Tjörn Runt blir den stora finalen under helgen.

Vi önskar alla seglare och åskådare varmt välkomna till årets kappsegling och folkfest!

COWI är titelsponsor och huvudpartner till tävlingen sedan 2010. COWI är ett ledande teknikkonsultföretag med bredden som krävs för att ta hand om stora projekt i sin helhet, både i Sverige och utomlands. 

Tredje lördagen i augusti genomförs kappseglingen Tjörn Runt by COWI.
Lördagen den 20 augusti seglas Tjörn Runt by COWI för 59:e gången. Här möts olympiamästare och familjeseglare på samma bana runt Tjörn och tävlar under samma förutsättningar. Veckan avslutas på söndag den 21 augusti med den unika distansseglingen Lilla Tjörn Runt som seglas för 38:e gången runt Stenungsön.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer www.cowi.se
Stenungsunds Segelssällskaps webbplats
Tjörn runt 2022