Çanakkale, Egeiska havets pärla erbjuder solsemester, rikt kulturarv och den årliga jazzfestivalen i Bozcaada 26–28 augusti.

Det finns många anledningar till att välja norra Egeiska havets pärla Çanakkale som sommarens semesterdestination. Platsen är välbesökt och hela Çanakkale provinsen erbjuder extraordinära upplevelser för alla besökare. Här kan du förvänta dig en mix av hav, sand och sol, vattensporter, camping och cykelturer längs vinvägar. Staden är dessutom känd för de legendariska berättelserna från antiken. Iliaden av Homeros, som tros vara bland de äldsta bevarade verken i västerländsk litteratur, fortsätter att locka tusentals turister till Çanakkale och Troja.


Bilden ovan; Troja Museum

Troja, som ligger i byn Tevfikiye, är sedan 1998 tillagd i UNESCO:s världskulturarvslista. På fyra våningsplan utspritt på totalt 90 000 kvadratmeter ställer Museum of Troy ut verk från den antika staden. Sedan öppningen har museét mottagit många utmärkelser för både sin slående arkitektur och sina exceptionella utställningar.


Trojans häst. Foto; Ören Yeri

Har du några dagar till godo i Çanakkale kan du passa på att bekanta dig ytterligare med Bozcaada. Ön är nämligen en av de mest populära destinationerna i Egeiska havet – bland annat känd för sin unika arkitektur, sina lugna vikar och goda viner, samt för underhållning som varar hela natten. Här börjar högsäsongen under våren och pågår fram till och med november. I augusti är vattentemperaturen i Ayazma, Bozcaadas mest kända strand, uppmätt till 25,8 °C. Förutom sol och bad kan gästerna besöka någon av de många vingårdar som finns på ön och smaka lokalt producerat vin. Strosa runt på kullerstensgator och slå dig ned på en av många pittoreska kafébarer eller lugna tavernor där du kan avnjuta läckra aptitretare och färska skaldjur. För de som vill ha lite extra puls är sommarenrätt tid att besöka ön då fest och musik är ett återkommande tema.

Bozcaada Jazz Festival – 26–28 augusti
Augusti är månaden med stort M för alla som älskar jazz och musik. Den årliga Bozcaada Jazz Festival samlar de mest framgångsrika jazzmusikerna från såväl Turkiet som övriga Europa och har lockat festival-entusiaster till ön sedan 2017. Festivalen anordnas med olika teman varje år, och den 26 augusti är det dags för ”The Healing Power of Music and Healing”.

Musiker från olika delar av världen kommer att uppträda under tre dagar i det historiska Ayazma-klostret, beläget intill Ayazma Beach. Festivalen erbjuder förutom musik ett omfattande evenemangsprogram fyllt med samtidskonst och gastronomi. Här finns all möjlighet att njuta av det lokala köket och regionala viner, simma i kristallklart vatten och släppa loss till musiken med likasinnade.

OM TGA
Tourism Promotion and Development Agency (TGA) arbetar för att säkerställa Türkiye som ett välkänt varumärke för både inhemsk och internationell turism. TGA främjar alla aspekter av det turkiska arvet och bedriver kommunikations- och marknadsföringsaktiviteter för att öka turistindustrins andel i den nationella ekonomin och förbättra upplevelsen för alla som besöker Türkiye. TGA ansvarar för att genomföra marknadsförings- och kommunikationsaktiviteter för att hjälpa Türkiye att uppnå sina turistmål, att marknadsföra de nuvarande turistattraktionerna globalt samt upptäcka, utveckla och tillgängliggöra potentiella turismresurser enligt de strategier och riktlinjer som tagits fram av kultur- och turistdepartementet.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Mer information om festivalen: bozcaadacazfestivali.com
Goturkiye.com
Joyvoy Studio

Text; Joyvoy Studio