Möt den rofyllda och färggranna övärlden intill Türkiye’s kust. Nedan listas tre pärlor som inte bör glömmas bort när du planerar en semester bland öarna i Egeiska havet.

Gökçeada, Çanakkale

Gökçeada, även kallad “platsen där solen sist går ned”, hittar du på Türkiyes västligaste spets och utmärker sig speciellt för sin orörda natur och välbevarade kultur. Här finns gott om familjedrivna tavernor där du kan njuta av långa middagar med klassiska turkiska rätter och välsmakande viner. För de som är ute efter en aktiv semester är ön en utmärkt destination. Gökçeada är nämligen känd för sitt blåsiga men behagliga klimat och därmed finns det ett flertal stränder optimala för surfning. Ett av världens ledande surfcenter finns dessutom beläget på ön. För de som vill ha lite lugnare aktiviteter är Yıldız Bay ett bra alternativ som har idealiska förutsättningar för simning och dykning. Andra populära stränder värda att besöka är Uğurlu och Hidden Harbour. Gökçeada nås lättast med båt och buss från Çanakkales hamn eller med färja för de som har bil från Kabatepes hamn.

Bozcaada, Çanakkale

En ö som uppmärksammats mer och mer de senaste åren är Bozcaada i Çanakkale. Här finns gott om långa sandstränder och bevarad unik arkitektur. Två stränder som står högt på listan över optimala sol- och badplatser vid Egeiska havet är Ayazma Beach och Aquarium Bay. Kända för sin gyllene sand och sitt kristallklara vatten. Om du vill njuta av havet på en mer avskild plats, är Beylik Bay ett alternativ med sin fridfulla atmosfär och lugna omgivning. Är du däremot på jakt efter pulshöjande aktiviteter har ön många alternativ för spännande vattensporter. Dra nytta av den nordliga vinden och vindsurfa på Çayır Beach, eller upptäck livet under ytan genom att dyka ner i någon av de lugna vikarna.

Bozcaada är även känt för sina viner. Ön är hem för fyra endemiska druvor, och vingårdarna är väl värda ett besök. Gårdarna i regionen går tillbaka 3000 år i tiden och firas varje år med Vineyard Festival. Under festivalen samlas lokalbefolkning och besökare för att åka traktorer mellan vingårdarna och plocka druvor tillsammans. Ett måste för de som besöker ön är att ta en tur till slottet. Det är ännu oklart exakt när det byggdes, men det har använts sedan de venetianska, genuesiska och västromerska imperiets perioder. Om du vill ge dig ut på en längre resa i öns historia bör Bozcaada-museet, Ayazma-klostret och Jungfru Maria-kyrkan också stå på din måste-se-lista. Bozcaada kan enklast nås med färja som avgår från Geyikli i staden Çanakkale.

Cunda Adası, Balıkesir

Berömd för sina färgglada fisk- och skaldjurstavernor där underhållningen fortsätter inpå småtimmarna, är Cunda en ö där du kan uppleva det egeiska livet till fullo under alla årstider. Cunda, även känd som Alibey, ligger på den nordöstra kusten i Egeiska havet, mellan Çanakkale och İzmir. Ön har en lång rad vackra stränder där du möts av det turkosa havet. Sarimsakli Beach, Pateriça Bay, Çataltepe Beach och Duba Beach är några av dem. På ön kan du se soluppgång och solnedgång vid Djävulens Bord, som består av en gammal lavasamling och liknas vid ett bord med sitt runda utseende. Platsen har panoramautsikt över de tjugotvå öarna i Ayvalık bukten, och bjuder på en vy med hisnande utsikt. Till historien hör även det gigantiska fotavtryck omgivet av järnstänger, som ligger i närheten och som enligt rykte sägs tillhöra Satan.

Cunda är även känt för sina mångtaliga restauranger inspirerade av det kretensiska köket. Besöker du ön bör du definitivt smaka på papalina, en typ av skarpsill, som många restauranger dukar upp med magnifik utsikt över havet. Ayvalık Toast är en av delikatesserna som du inte heller bör missa när du är på ön. Den varma smörgåsen, har blivit en uppmärksammad rätt över hela landet, och kvalar in som kandidat för att bli det godaste mellanmålet på ön. Du kan ta dig till Cunda med båt som avgår från Ayvalık, eller så kan du nå ön med buss och minibuss via landförbindelse.

OM TGA
Tourism Promotion and Development Agency (TGA) arbetar för att säkerställa Türkiye som ett välkänt varumärke för både inhemsk och internationell turism. TGA främjar alla aspekter av det turkiska arvet och bedriver kommunikations- och marknadsföringsaktiviteter för att öka turistindustrins andel i den nationella ekonomin och förbättra upplevelsen för alla som besöker Türkiye. TGA ansvarar för att genomföra marknadsförings- och kommunikationsaktiviteter för att hjälpa Türkiye att uppnå sina turistmål, att marknadsföra de nuvarande turistattraktionerna globalt samt upptäcka, utveckla och tillgängliggöra potentiella turismresurser enligt de strategier och riktlinjer som tagits fram av kultur- och turistdepartemente.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Go Turkiyes webbplats
Joyvoy Studio

Text; Joyvoy Studio