Tack vare Kanarieöarnas fördelaktiga klimat och vackra undervattensmiljöer är ögruppen ett riktigt paradis för såväl hundratals marina arter som för snorkel- och dykentusiaster. Med en medeltemperatur på 24 grader och liten nederbörd finns goda möjligheter till att uppleva Kanarieöarna även under ytan, året om.

Foto; Turismo de Islas Canaria

Chinijo skärgård bjuder på otroliga upplevelser för såväl erfarna dykare och snorkelentusiaster som nybörjare. Skärgården, som ligger norr om Lanzarote, består av ön La Graciosa och öarna Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste. Det är det största marina reservatet i hela Europa och ett av totalt tre marina reservat på Kanarieöarna.


Orten Caleta de Sebo på La Graciosa. Foto; Turismo de Islas Canaria

Spännande undervattensgrottor
De steniga havsbottnarna i den här delen av Kanarieöarna är idealiska för dykare. Här finns grottor, valv, labyrinter och tunnlar att utforska samt ett mycket rikt marint liv. För den lite mer försiktiga äventyraren är det enkelt att med snorkelutrustning bege sig ut och simma med de färgglada fiskarna endast ett par meter från stranden. Det marina reservatet är hemvist till en stor mängd flora och fauna och sällsynta marina arter. Här samlas över 700 arter och kanarisk hummer, barracuda, muräna och bärnstensfisk är bara några av de som kan beskådas.

De bästa platserna att dyka på
Fyra platser sticker ut som idealiska dykdestinationer i Chinijos skärgård. Las Gerardias är en av dessa och här kan dykare uppleva tusentals år gamla korallformationer. Las Cañas är en annan som består av grottor, tunnlar och valv, täckta av vackra anemoner. Solstrålarna bryter vattenytan och tack vare det kristallklara vattnet skapas ett färgsprakande undervattensparadis. Den tredje dykdestinationen som inte bör missas är Roncadores som likt ett gigantiskt, naturligt akvarium är fullt av olika fiskar. Det fjärde besöksmålet är Las Anclas, som förutom att erbjuda spännande dykupplevelser även är av stort historiskt intresse. På platsen finns nämligen kvarlämnade ankare från piratskepp från 1400- och 1500-talen, då man kapade dessa för att undkomma den spanska flottan.

Hyr din utrustning och dyk under ytan
På ön La Graciosa finns det enda dykcentret i hela Chinijo skärgård. Det ligger i den lilla byn Caleta de Sebo. Dykcentret har uthyrning av dykutrustning och erbjuder kurser för dykare och snorklare på alla nivåer, oavsett tidigare erfarenhet och kunskap. För att ta sig till La Graciosa tar man båten från Órzola på Lanzarotes nordkust. Härifrån tar det en halvtimme att nå Caleta de Sebo. Byn, som endast har 700 invånare, är väl värd ett besök. Den ligger ostört från civilisationen och består mestadels av oasfalterade vägar. Motorfordon är sällsynta och cyklar är det föredragna transportmedlet här, även bland besökare.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren.

Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera.

Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kanarieöarna
EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation