Under en resa till Rom är Vatikanstaten verkligen ett måste, världens minsta land som är katolska kyrkans och påvens säte. Den historiska rollen med kulturskatter och konstverk imponerar alla besökare. Här finns även två av Roms populäraste sevärdheter, St Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.

Det bästa är att förboka biljetter vatikanen för att slippa köerna och vara garanterad att komma in den dag du önskar. Att köa i runt två till tre timmar är inget ovanligt om du ska köpa biljetter på plats. Ska du besöka Rom i högsäsong bör du förboka biljetter till de flesta sevärdheter då det sparar massor av tid.

Varför besöka Vatikanstaten?
Vatikanstaten är en av de främsta sevärdheterna i Rom. Det har även varit katolska kyrkans säte och påvens sedan 1400-talet. Här finns berömda Sixtinska kapellet med Michelangelos berömda konstverk ur skapelsehistorien. Att välja en guidad tur ger mycket mer perspektiv och en levande känsla. Utan guide är det lätt att bli överväldigad och missa mycket spännande.

Vatikanen har även många samlingar från hela världen i form av konst och konstföremål. Sen har du flertalet museer och inte minst otroligt imponerande Peterskyrkan. Förutom att få en rejäl dos historia är det en mäktig upplevelse som inte lämnar någon oberörd.

Vatikanen är även mytomspunnet och den som har läst Dan Browns bokserie om Da Vinci-koden kommer tycka det är extra spännande. Inte minst för att bland annat katolska kyrkan har öppet kritiserat boken och filmerna. Att lära sig mer om katolska kyrkans mytologi och symbolik skapar även förståelse för arbetet bakom böckerna.

Vad finns det att uppleva i Sixtinska kapellet och Peterskyrkan?
Sixtinska kapellet och Peterskyrkan räknas till de två främsta attraktionerna i Rom och det är inte svårt att förstå varför.

Sixtinska kapellet
Sixtinska kapellet stod färdigbyggt år 1481 som ritades av arkitekten Baccio Pontelli. En rad berömda konstnärer har smyckat insidan med bland annat detaljerade freskomålningar. Mest känd är Michelangelos målningar som dekorerar insidan på taket och föreställer olika scener från skapelsehistorien.

Även andra kända konstnärer har bidragit med vackra freskomålningar. Bland annat Botticelli och Pinturicchio. Vill du uppleva Sixtinska kapellet utan att behöva trängas finns det möjlighet att förboka guidad tur tidigt på morgonen när ett begränsat antal släpps in.

Peterskyrkan – en av världens vackraste kyrkor
Peterskyrkan lämnar ingen oberörd och räknas till en av de vackraste kyrkorna i världen. Det märks att här har katolska kyrkan sitt huvudsäte. Oavsett vad du tycker om kyrkor kommer de utsökta målningarna, statyerna och altare att imponera länge.

Även utanför imponerar kyrkan med de många pelare som finns. Att besöka Peterskyrkan och låta en guide förklara alla olika detaljer samt berätta om alla påvarnas historia är en upplevelse oavsett ålder.

Vilket är bäst- att besöka Vatikanen med eller utan guide?
Det går att köpa biljetter till Vatikanen och besöka utan guide men det ger inte samma upplevelse. För att få ut så mycket som möjligt är det bäst att välja förbokade biljetter med guide. En expertguide ger ett sammanhang till alla intryck. Risken annars är att bli överväldigad av museerna, målningar och konstverk samt missa det viktiga i symboliken.

Att gå en guidad tur tar runt tre timmar, en del guider talar svenska och andra engelska. Du kan alltid kontrollera på förhand vilket språk som talas. Välj gärna att en arrangör som har mindre grupper. Då är det lättare att höra av guiden säger och det finns ofta mer utrymme att ställa frågor. Till och med barn och ungdomar blir fascinerade med rätt guide.

Vad ska man tänka på vid ett besök i Vatikanstaten
Du behöver inte något speciellt tillstånd för att besöka de vanliga sevärdheterna i Vatikanstaten. Det räcker med att du har biljett.

Det råder klädkod i delar Vatikanstaten, bland annat för att få besöka Peterskyrkan. Egentligen är det traditionell kyrkoklädseln som gäller därför är det bäst att undvika shorts. Kvinnor som män bör välja täckande kläder, män ska helst välja långbyxor även om det kan gå med shorts som täcker knäna. Som kvinna bör du ha klänning eller kjol som täcker knäna, långbyxor kan går. Axlarna ska både män och kvinnor täcka. För att undvika att nekas inträde bör du alltid kontrollera vad som gäller inför besöket.

Förbokar du besöket kommer du spara många timmar i kö för att köpa biljetten. Timmar som du kan njuta av Roms andra sevärdheter, shopping eller en god middag. Det finns även möjlighet att välja biljetter där du går före i kön in till Vatikanen vilket är extra uppskattat av den som avskyr att köa.