För dig som letar efter en aktiv semesterresa är Göteborg och den svenska västkusten ett självklart resmål. Dels är staden Göteborg i sig fylld av upplevelser, och med ett par bokade nätter på ett av alla hotell Göteborg erbjuder kan du hinna med att verkligen grotta ned dig i storstadslivet.

Men det finns också en hel del aktiviteter i Göteborgsområdet som inte handlar om shopping, kultur och gatuliv. Om du ätit dig igenom stadens alla prisbelönta restauranger kan det vara dags att lyfta blicken mot naturen. Kanske har du redan fått span på upplevelser i Bohusläns vackra skärgårdsmiljö, som till exempel seglarfesten Tjörn runt?

Upplev västkusten med hotell i Göteborg som utgångspunkt

Med Göteborg som utgångspunkt ligger hela västkusten för dina fötter. Här kommer tips på några resmål du inte vill missa när du är ute efter minnesvärda upplevelser i närheten av Bohuslän.

Haverdalsstranden

Haverdalsstranden i norra Halland anses av många vara Sveriges absolut bästa och vackraste sandstrand. Här får du i stort sett söderhavskänsla på hemmaplan, det är bara de vajande palmerna som fattas. Om du ännu inte satt ned fötterna i den sammetslena sanden vid Haverdal är det ett perfekt resmål för dig som söker naturnära upplevelser.

Pilane skulpturpark

Ute på Tjörn, nära Skärhamn, hittar du en kulturupplevelse av mycket säreget slag. Pilane skulpturpark har gjort sig ett namn för sin kompromisslösa inställning till de fantastiska möjligheter som finns för skulpturkonst placerad i vacker naturmiljö. Tidningen The Guardian har välförtjänt hyllat Pilane skulpturpark, och på lilla Tjörn hittar du verk av internationella konstnärer av allra högsta klass.

Nordiska akvarellmuseet
Om du inte kan få nog av kultur i naturskön miljö, är Nordiska akvarellmuseet ditt nästa stopp. Praktiskt nog är det liksom Pilane skulpturpark beläget på Tjörn, nära Skärhamn. I den vackra bukten kan du ta del av akvarellkonst såväl inomhus som utomhus, och få ditt lystmäte av både natur och kultur tillgodosett.

Daftö resort
Hur låter äventyrsland, camping, kajakpaddling, salta bad, klippor och till och med karuseller? Om det låter som en dröm är det Daftö resort i närheten av Strömstad som du och din familj ska bege er till. Många menar att Daftö resort är Sveriges i särklass bästa campingupplevelse, långt från tråkiga ställplatser och grusparkeringar. Här får du uppleva campingsemester som den alltid var menad att vara, men med alla bekvämligheter.

Vitlycke museum – världsarvet

Om du vill styra kosan till norra Bohuslän ska du se till att inte missa världsarvet i Tanum. Här hittar du hällristningar från bronsåldern, mer än 3 500 år sedan, och för dig som vill känna historiens vingslag under semestern på västkusten är världsarvet och Vitlycke museum i Tanumshede ett självklart stopp.

Klassisk svensk kanalfärd Göteborg–Stockholm

När du känner dig redo att lämna Göteborg och västkusten, finns det nog inget mer klassiskt sätt att resa än att mönstra på ett klassiskt passagerarfartyg som M/S Juno och påbörja en fyra dagar lång kanalfärd mot Stockholm. Om du ännu inte upplevt Göta Kanal är det dags att göra det. Mer svensk sommar än en kanalfärd genom landet finns knappt.

Du behöver alls inte vara insatt i sjöfart för att uppskatta det sävliga tempot och den natursköna miljön längs kanalen. Ledordet är avslappning och njutning, i kombination med naturupplevelser såväl som stopp vid intressanta kulturplatser och andra vattenhål längs sträckan.

Och självklart kan du skänka legendariske skådespelaren Janne Loffe Carlsson en tanke på vägen. Genom filmerna om Göta Kanal hjälpte “Loffe” till att göra Göta kanal odödlig i svenskarnas minne. En sann kulturgärning, och en påminnelse om att det är resan som är det verkliga målet.