Cykling har många aspekter, från att kunna vara en lugn färd genom fängslande byar till att utgöra en långdistansrutt längs med kusten. Det går även utmärkt att ta en bergstur på mountainbike eller en lugn utflykt med familjen.

Bilden; Cyklister på en mountainbike-rutt vid Seu d’urgell 

Oavsett vilken sorts cyklism som du vill ägna dig åt kommer du i Katalonien att stöta på ett stort utbud av rutter där du kan trampa igenom regionens mest imponerande landskap.

Det här inlägget tillägnas dem som älskar att cykla på grusvägar med mountain bike, och vi kan erbjuda er två nya rutter som vi inte vill att ni missar. Det handlar om två extensiva rutter som har designats för dem som har en förkärlek till naturen och som vill uppleva berg, floder, raviner, träsk, toppar, byar, kapell, slott och jättefina vyer.

Båda rutterna är designade för att verkligen respektera naturen och lokalsamhället, samt främja konservering av den kringliggande miljön och därmed främja en mer hållbar turismmodell. Vi har som mål att anstränga oss så mycket som möjligt för att minimera vår påverkan på omgivningen, och att hjälpa till att förbättra den för att istället uppnå en positiv påverkan.

Skulle du vilja prova på dessa rutter?

FERA – Grusrutter i Pyrenéerna

Vi använder oss av mottot ”Trampa utan att lämna avtryck” och syftet med den här rutten är att upptäcka och njuta av Pyrenéerna, men framförallt att respektera, bevara och hålla dem vid liv. Utav denna anledning kretsar projektet runt följande: cyklism, kollektivtrafik, lokalkonsumtion och utsläppskompensation av CO2.

Företaget Outdoor Adventour har skapat en levande rutt som ständigt förbättras och som ger upphov till en turismmodell som respekterar ekosystemen och de samhällen som har välkomnat detta inslag. Ett projekt som nås via tåg och som främjar kompensationsåtgärder för den CO2 som har genererats.

I enlighet med dessa premisser är därför FERA en cirkelrutt som går genom hjärtat hos de centrala Pyrenéerna, via levande berg som varit bebodda sedan en lång tid, och som formats av extensiv boskapsverksamhet och där vissa av dess traditioner, enligt UNESCO, tillhör mänsklighetens kulturarv. Man färdas genom dalgångar tillhörande floderna Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Garona och Segre samt bergskedjans norra och södra sluttningar. Rutten är 506 km lång, har en 13 563 meters lutning och korsar ett flertal bergspass på 2000 meters höjd och överstiger en höjd på 2400 meter.

Rutten kännetecknas av det pyreneiska lugnet. Detta är resultatet av åtagandet att erbjuda den bästa resplanen som gör att man kan upptäcka de naturliga landskapens mångfald och kulturen hos de centrala Pyrenéerna. Man undviker därmed de mest trafikerade vägarna och istället inriktar man sig på de resvägar som är mest trampbara.

Färden går genom grusvägar bland höga berg som sammanflätas med småvägar och asfalterade vägar. Det är ett mellanting mellan bergscyklism och vägcyklism.

FERA är tänkt att göras i 8 etapper som påbörjas och avslutas i Poblada de Segur. Det finns vidare en uppdelning i två oberoende sektorer: FERA 300 som består av 5 etapper och FERA 200 som består av 300 etapper. Varje etapp nyttjar då, det är möjligt, de knutpunkter som har flest tjänster som start- och slutpunkter.

Loop med bikepacking i Montsec

Målet med den här rutten är att cykla längs Sierra del Montsec och andra likartade kedjor i ett off-road-backpacking-format. Man har hela tiden försökt att undvika att färden blir teknisk så att man inte kommer i kontakt med asfalterade vägar, för att på sätt upptäcka både de mest kända platserna samt de som inte är lika kända.

Då man ska bege sig på den här rutten har man två val som beror på vilken cykel som man väljer att använda. Den första är mer inriktad på mountain bikeoch grus och den andra är mer inriktad på att man ska cykla på vägarna.

Tanken med den här rutten är att man ska följa den regenerativa turismmodellen, som har så liten negativ inverkan på miljön som möjligt och som samtidigt förbättrar den med hjälp av själva aktiviteten i sig. Allt detta bidrar till en hållbar utveckling.

Montsecs Bikepacking-loop skapades som ett ideellt projekt och det främsta målet är att de intjänade pengarna ska användas till tre saker: att förbättra området, att det ska var ett ideellt projekt samt att det ska kunna relateras till cyklings-världen. Baserat på dessa premisser tillägnades det första sandkornet organisationen Podall som har som uppgift att återställa och anpassa gamla vägar för cyklismen men för närvarande, efter Branden i Baldomar, riktas medlen mot sportorganisationen CUDOS Artesa de Segre som har som uppgift att organisera sportevenemang och att se till att de vägar som påverkades av branden hålls rena. De pengar som samlas in används till att återställa den zon som påverkades av branden genom att exempelvis genomföra återplanteringsprojekt.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Catalunya.com
Bienvenido a Cataluña
Ara Lleida
Feragravel.com

Text & Bild; Catalan Tourist Board Nordic