Via Francigena är en av Europas viktigaste pilgrimsleder, från Canterbury i England till Petersplatsen i Rom, och därifrån vidare till Jerusalem. Namnet betyder Vägen som kommer från Frankrike, även om den historiskt sett inte var en enda rak led utan en uppsättning vägar och stigar som bildade ett komplext vägnät genom Europa. Idag är Via Francigena erkänd av Unesco som kulturväg.

Bilden ovan; Foto; Enrico Romanzi

Särskilt den italienska delen lämpar sig ypperligt att vandra lite i taget. Vi har valt ut tre regioner och några etapper i varje – ta god tid på dig att insupa lantlig luft, kultur och gastronomi i det gröna Italien!

VALLE D’AOSTA – MAJESTÄTISKA ALPER OCH SLOTT

Den italienska delen av Via Francigena tar sin början regionen Valle d’Aosta (Aostadalen), på mer än 2 400 meter över havet vid St Bernhardspasset. Leden går i riktning mot regionens huvudstad Aosta, en stad är värd att stanna till i. Den brukar kallas Alpernas Rom för sina antika lämningar som vittnar om regionens betydelse genom historien. Vägar drogs upp av romarna för trupper och för handel, och den inkomstbringande tullverksamheten genom århundradena som följde är orsaken till regionens många slott.


Slottet i Issogne. Foto-Archivio Regione autonoma,Valle d’Aosta

Sträckan mellan Verrès och Pont-Saint-Martin är en vacker kulturhistorisk vandring längs branta vinfält med många spännande stopp, krogar med rustika menyer och vinerier med provsmakningar. Många väljer att göra en avstickare från vandringsleden upp till det kvadratiska slottet ovanför Verrès för den magnifika utsikten, liksom till slottet i Issogne med fina medeltida fresker.


Vandring i Chamois. Foto-Archivio Regione autonoma,Valle d’Aosta

Flera pittoreska byar följer, som Arnad, känt för sitt rödvin och för sitt ursprungsskyddade ”Lard d’Arnad”, det saltade och örtkryddade späcket som ofta serveras med svart rågbröd och honung. Alpbyn Bard har bara drygt 150 invånare men domineras ett imponerande fort som blickar ut över dalen från en klipphylla. Befästningen rymmer bland annat ett alpmuseum och prestigefyllda konst- och fotoutställningar. Napoleon är bara en av en lång rad militärstrateger som använt sig av fästningen.


Fortet di Bard,Valle d’Aosta. Foto-Archivio Regione autonoma,Valle d’Aosta

I Donnas går du på en romersk väg uthuggen ur berget och kanske tittar du in på vinmuseet eller på det historiska mejeriet. Framme i Pont-Saint-Martin tar en romersk bro dig vidare in i regionen Piemonte.

Praktiska tips: Valle d’Aosta
Pilgrimsleden är i denna region uppdelad i fem etapper. Den nordligaste bör göras sommartid när passet är snöfritt, medan övriga går att göra närsomhelst under året. Här finns gott om möjligheter att bo som en kung, kanske i historisk miljö som till exempel på Au Coeur du Village i Arnad [aucoeurduvillage.it], Hotel Ad Gallias i Bard [hoteladgallias.com] eller Le Coeur du Pont i Donnas [lecoeurdupont.com], men här finns boenden för alla plånböcker. Regionala turistkontoret kan ordna bagagetransport.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Lovevda.it