För den som vill fly höst- och vintermörkret erbjuder Antalya med omnejd härliga stränder, frodig natur, antika sevärdheter och inte mindre än 300 soldagar per år.

Orörda stränder
Söder om Antalya stad ligger Alanya som är känt för sin vackra natur och de kilometerlånga sandstränder som slingrar sig längs med den turkiska rivieran. Under höstmånaderna understiger temperaturen sällan 20 grader och det går därför utmärkt att simma i havet ända till slutet av november. De bästa stränderna att besöka under höst och vinter är Lara, Konyaaltı och Kaputaş. Lara Beach ligger ett stenkast från centrum och är idealisk för den som gillar att simma i lugnare vatten med låga vågor. Konyaaltı Beach är ett bra alternativ för den som är ute efter lite mer puls. Den sju kilometer långa stranden har ett brett utbud av barer, kaféer och nattklubbar, öppna under såväl sommar som höst och vinter. Kaputaş Beach, i närheten av Kaş och Kalkan, räknas till favoriterna bland sol- och badeliten på grund av sin gyllene och finkorniga sand. Hit tar man sig enkelt genom den långa trappan på 187 trappsteg som är uthuggen i klippsidan.

Antika städer
Typiskt för Antalya är förutom stränderna dess unika kulturarv. Den antika staden Perge, huvudstaden i regionen Pamfylien, ligger bara 18 kilometer öster om Antalyas centrum. Här flätas turkisk arkitektur och antika byggnader som den hästskoformade stadion samman med detaljrika marmorskulpturer och färgstark golvmosaik. För den som behöver varva ned och koppla av finns gott om romerska spabad att välja mellan.

Patara är ytterligare en stad med rikt kulturarv. Staden ligger 40 kilometer väst om Kaş och är en av de äldsta och viktigaste platserna i det lykiska riket. Även stränderna i Patara är spektakulära och utgör viktiga häckningsplatser för den utrotningshotade medelhavssköldpaddan, Caretta Caretta. Som kuriosa kan tilläggas att Patara sägs vara födelseplatsen för Saint Nicholas, mer känd som jultomten.

Spännande dykplatser
Antalya är välkänt för sin dykning i världsklass, även under höst- och vintersäsong. Söder om Antalya ligger Kaş som brukar omnämnas som en av världens tio bästa dykplatser. Ett rikt marint liv och ruinerna av antika städer finns att upptäcka under ytan inte långt från kusten.

Upplevelser för golfaren
Belek, 20 minuters bilfärd från Antalya, är ett populärt resmål för såväl lokala som internationella golfare. Här finns banor designade av världsberömda golfare, lyxiga hotell och exklusiva resorter. Det finns inte mindre än 15 golfbanor som är öppna hela hösten och vintern. Dessutom erbjuder några av banorna nattgolf för den som är ute efter en unik golfupplevelse.

Naturliga grottor
Belägen 30 kilometer nordväst om Antalya, cirka 440 meter över havet, ligger Karain-grottan – en av de största naturliga grottorna i Türkiye. För den som trivs bättre med att betrakta på håll finns möjlighet att se bitar och rester av den historiska grottan på i Antalya-museet och Karain-museet i närheten. Damlataş-grottan, den första grottan som öppnades för turism i Türkiye, har fått sitt namn av vattnet som droppar från dess tusentals stalaktiter. Dessa beräknas ha bildats under de senaste 12 000 åren, är upp till 300 meter långa och täcker en yta på 200 kvadratmeter.

Världsberömda vandringsleder
Antalya har flera vandringsleder som är rankade bland de vackraste i världen. The Lycian Way är Türkiyes första längre vandringsled och består av en 500 km lång rutt som sträcker sig från Fethiye till Antalya. Den passerar genom områden av naturliga underverk som Ölüdeniz, Fjärilsdalen, Olympos Mountain och Göynük Canyon. Türkiyes näst längsta vandringsled är St. Paul’s Road och sträcker sig från den antika staden Perge till Yalvaç-distriktet nära sjön Eğirdir i Isparta. Den 2000-åriga pilgrimsleden bjuder på både historia och vacker natur.

OM Tourism Promotion and Development Agency
Tourism Promotion and Development Agency (TGA) arbetar för att säkerställa Türkiye som ett välkänt varumärke för både inhemsk och internationell turism. TGA främjar alla aspekter av det turkiska arvet och bedriver kommunikations- och marknadsföringsaktiviteter för att öka turistindustrins andel i den nationella ekonomin och förbättra upplevelsen för alla som besöker Türkiye. TGA ansvarar för att genomföra marknadsförings- och kommunikationsaktiviteter för att hjälpa Türkiye att uppnå sina turistmål, att marknadsföra de nuvarande turistattraktionerna globalt samt upptäcka, utveckla och tillgängliggöra potentiella turismresurser enligt de strategier och riktlinjer som tagits fram av kultur- och turistdepartementet.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Go Turkiyes webbplats
Joyvoy Studio

Text & Bilder; Joyvoy Studio