Upptäck natur och kultur i vårt vackra grannland i öst! Vi tipsar om fyra unika leder som tar vandrare genom förtrollande landskap, charmiga byar och spännande städer.

Prova på lettiska traditioner från förr i nationalparken Gauja
Bara en kort tågresa från huvudstaden Riga ligger spektakulära Gauja, landets äldsta och största nationalpark. Här kan du vandra genom en mystisk och orörd naturvärld och utforska magnifika grottor, gamla slott och grönskande skogar. Ta en avkopplande båttur i maklig takt nedför Lettlands längsta flod som slingrar sig genom nationalparken. Här kan du också få lära dig om lettiska traditioner som fortfarande är högst levande och hållbara. Möt hantverkarna från Northmen Guild som tillverkar vackra knivar och verktyg med en egen historia, ta del av hälsofördelarna med färsk, sprudlande björksav eller plocka ätbara örter och växter i de lettiska skogarna.
Mer info: Entergauja.com

Låt dig uppslukas av Lettlands urskogar
Skogsleden är en vandringsrutt som går genom de tre baltiska staternas skogsbeklädda områden. Leden är över 200 mil lång, där nära 70 mil sträcker sig genom Lettlands magnifika skogar. Rutten är uppdelad i drygt 20 km långa en- eller tvådagarsvandringar med boende och transportmöjligheter längs hela vägen. Höjdpunkter längs den lettiska delen av leden inkluderar Abava River Valley Nature Park, en floddal skapad av glaciärer med imponerande landskap och geologiska monument, liksom charmiga småstadspärlan Kuldiga med sina pittoreska korsvirkeshus. Leden fortsätter genom nationalparkerna Kemeri och Gauja och naturskyddsområdet Veclaicene. Följ forsar och vattenfall, promenera ovanför branta stup, ät matsäck vid en stilla skogssjö och ta in på ett mysigt boende när kvällen nalkas. Leden avslutas (eller påbörjas) i Rigas gamla stad.
Mer info: Baltictrails.eu

För mer maritim vandring finns också Östersjökustleden
Östersjökustleden är en del av den europeiska rutten E9 som börjar vid Cape St.Vincent i Portugal och korsar tio europeiska länder på sin väg fram till att den når sitt mål i Estland. Östersjökustdelen utgör den sista delen av rutten, från den litauisk-ryska gränsen i byn Nida, genom Lettland och slutar vid Tallinns hamn. Längs rutten finns sevärdheter som Jūrkalnes branta sandkust, nationalparken Kemeris fuktiga myrmarker som glöder i skymningen och Lettlands motsvarighet till franska rivieran – badorten Jurmala med sina breda sandstränder.
Mer info: Baltictrails.eu

Upplev en historisk pilgrimsfärd längs stigar som trampats i århundraden
Varje år hänger tusentals pilgrimer från hela världen på sig ryggsäcken och ger sig ut på någon av de leder som alla avslutas vid katedralen Santiago de Compostela i spanska Galicien. Camino Lettland är en del av den klassiska pilgrimsleden Camino de Santiago, en 56 mil lång rutt genom Lettland som är uppdelad i 24 etapper. Rutten börjar i Valka på gränsen till Estland, via den gröna staden Riga och därefter vidare mot Litauen. Ta chansen att både utforska Lettlands landsbygd, kyrkor och värdshus, och samtidigt ge dig själv en paus från ett jäktigt vardagsliv för några dagar.
Mer info: Caminolatvia.com

OM Latvian tourism
The goal of the Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) is to help companies grow, starting from a good and promising idea up to a world-class recognition in export markets. One of the main purpose of the LIAA is to promote Latvia as an attractive destination and Tourism Department is the one that takes care of this task. Nature, art, literature, technology, local tourism and innovations are just a small pieces in the puzzle of Latvian tourism.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
So find out more on what makes Latvia stand out by visiting https://www.latvia.travel/