Hurtigruten Norge redo att inleda nästa steg i det innovativa projektet för utsläppsfria fartyg. Efter att ha meddelat planer på att bygga sitt första nollutsläppsfartyg till 2030 har Hurtigruten Norge nu säkrat ledande tekniska partnerskap och ansökt om medel för att inleda ett forskningsprojekt för att utveckla sina banbrytande nollutsläppsfartyg.

Foto; Fabrice Milochau

Med utgångspunkt i nästan 130 år av norskt pionjärarv startade Hurtigruten Norge ett projekt för att utveckla fartyg med nollutsläpp för Coastal Express till 2030, deras mest ambitiösa hållbarhetsinitiativ hittills. Nästa steg i projektet ”Sea Zero” säkerställer att denna banbrytande strävan stöds av branschledande partner och lämpliga resurser.

I samarbete med forskningsinstitutet SINTEF och ett antal andra partners har nu den första finansieringsansökan för nästa fas av projektet lämnats in. Vikten av detta lyfts fram av Hurtigruten Norges vd, Hedda Felin, som påpekar att det har sina utmaningar att vara först i branschen, särskilt när det gäller kostnader, eftersom idag endast 0,1% av alla fartyg globalt har nollutsläppsteknik.

Kostnaden för att gå först är alltid högre än att kopiera andra några år senare. Men vår miljö håller på att ta slut och Hurtigruten Norge och våra partners vill dra vårt strå till stacken och visa vägen mot nollutsläpp. Utvecklingen mot hållbarhet i kryssningsbranschen har gått för långsamt, helt enkelt. Konsumenterna kommer inte att fortsätta att acceptera användningen av tung eldningsolja eller klimatmål som ligger långt efter Parisavtalet. Nollutsläppsfartyg är den game-changer som kryssningsindustrin behöver, säger Felin.

Forskning om energieffektiva fartyg

I augusti 2022 slutfördes en genomförbarhetsstudie som tittade på möjliga teknik- och bränslealternativ för de nya fartygen. Det pekar på att testa en rad innovativa och nya tekniker, tillsammans med att undersöka moderna batterier för mer miljövänliga Hurtigruten-fartyg. Eftersom endast 14 % av den globala energin i dag är förnybar, och energi håller på att bli en ännu knappare resurs, kommer energieffektivitet också att vara en pelare i Sea Zero-projektet.

– Många pratar om vilket bränsle och framdrivningssystem man väljer, men för oss är det lika viktigt att skapa ett fartyg som drar så lite energi som möjligt och därmed har en bra räckvidd på grön el. Vi kommer därför att ha ett starkt fokus på att testa ett brett spektrum av ny teknik från rotorsegel, luftbubbelsmörjning, till värmepumpar och lagring för passagerarhotellet, säger Trond Johnsen, marknadschef på SINTEF Ocean.

Använda ledande maritim expertis

En viktig del i Sea Zero-projektet har varit att få med sig branschledande partners. I samarbete med Hurtigruten Norge har tretton partners skrivit på teamet, som kommer att hjälpa till att utveckla utsläppsfria fartyg anpassade för den norska kusten och bana väg för nya lösningar för branschen.

”-VARD är stolta över att vara en del av Sea Zero-projektet och att stödja Hurtigruten och projektgruppen i sökandet efter det optimala kustkryssningsfartyget med nollutsläpp. Vi kommer att bygga vidare på många års erfarenhet av att designa och bygga toppmoderna expeditionskryssningsfartyg för de mest krävande förhållandena. I detta projekt kommer fokus att ligga på miljöaspekterna, vilket minimerar den totala påverkan för en hållbar kustkryssning. Ett viktigt uppdrag som vi är mycket motiverade att fullfölja och en naturlig byggsten i vår ZeroClass-portfölj”, säger Håvard Lien Vollset, Vice President Research &Innovation från VARD.

Om projektet

Sea Zero-projektet syftar till att möjliggöra utsläppsfria passagerar- och godstransporter längs den norska kusten till 2030, genom att utveckla och demonstrera utsläppsfria fartyg för Hurtigruten Norge. För att uppnå detta mål måste man titta på kombinationer av olika åtgärder både när det gäller energieffektivitet (fartygsdesign och drift) och energiförsörjning (bränsle och utsläpp). Dessutom kommer tillämpningen av viss teknik att kräva utveckling av hamninfrastruktur (t.ex. avgifter).

Vissa av dessa tekniker är relativt mogna, men behöver fortfarande FoU för uppskalning, maritim anpassning och optimering. Andra tekniker är omogna och kräver mer grundforskning. Projektet består av branschaktörer och FoU-institutioner med expertis och produkter/tjänster inom de teknikområden som anses mest kritiska för att nå framgång.

Om Hurtigruten Norge

Hurtigruten Norge driver den legendariska norska kustexpressen, känd som ”den vackraste resan i världen”. Vi har seglat denna rutt sedan den allra första seglingen 1893, för snart 130 år sedan.

Vi är stolta över vårt arv, och vi transporterar turister, lokala passagerare och gods mellan 34 små och stora hamnar mellan Bergen och Kirkenes. Vi tar gästerna nära vardagen längs den norska kusten och erbjuder intressanta utflykter och lokal mat från det norska kustköket, från cirka 50 lokala matleverantörer.

Hurtigruten Norge är en del av Hurtigruten Group, världsledande inom prospekteringsresor, som också driver Hurtigruten Expeditions, världens största och ledande expeditionskryssningsrederi, och omfattande landbaserade aktiviteter – inklusive hotell, restauranger med mera – genom Hurtigruten Svalbard.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Partners i Sea Zero-projektet: