Finns det något bättre sätt att upptäcka en region än att använda sig av ett av de renaste och mest hållbara fordonen? Det är allt fler som har börjat intressera sig för detta, oavsett om målet är att praktisera det som sport eller helt enkelt bara ha kul. Enligt FN finns det över en miljard personer i världen som använder sig av cykeln, som har en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar, föroreningar och trafikstockningar.

Katalonien. Foto; Falco, Pixabay

I det här inlägget kommer vi att ge dig 6 förslag på 6 slow-rutter för att upptäcka alla delar av regionen på cykel oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. Katalonien har ett omfattande nätverk av vägar som är anpassade för att alla ska kunna nyttja dem. Ett extensivt nätverk med gröna vägar (som använder sig av de gamla järnvägslinjerna) samt cykelbanor som är tänkta att göra det lättare att upptäcka miljön. Detta kombineras med en rad olika fröslag som gör att du kan ta dig närmre de naturliga landskapens och stadsområdets mångfald och rikedom, samtidigt som du har roligt och njuter av det lugn som en sådan cykeltur medför.

  • Trampa vid floden Ter

En 230 km guidad tur i fem etapper som börjar vid floden Ter vid Medelhavet. Du trampar längs den gamla järnvägslinjen som brukade förena Girona och Sant Feliu de Guíxols, som nuförtiden är en väg med betydligt mer grönska. Rutten avslutas i den vackra orten L’Estartit vid Medelhavet där man kan besöka Medesöarnas skärgård, som är en av Medelhavets viktigaste naturområden.

  • Priorat 240

En permanent slinga som går genom 26 orter i den här unika regionen där det erbjuds en idealisk kombination av cyklism, kultur, historia och gastronomi. Den angränsar till Montants nationalpark som har utökat sin ackreditering i enlighet med den europeiska stadgan för hållbar turism till hela Priorat-regionen, som även är på väg att erkännas som världsarv av UNESCO. En riktig internationell pilgrimsplats för alla vinälskare.

  • Deltats gröna väg fram tills els Ports

De två första delarna av den gröna vägen som tidigare varit Vall de Zafáns järnväg går från Tortosa fram tills Horta de Sant Juan, som är en emblematisk ort i hjärtat av Ports de Beseit. En väldigt mångsidig och varierad utflykt som har något för alla cyklister. Då du befinner dig i Horta de Sant Joan bör du dessutom passa på att ta del av den historia som återspeglas i byggnadernas väggar, samt Picasso-arvet.

  • Från Calella till Tordera

Rutten sträcker sig från havet upp mot Montnegre, går förbi barockkyrkan Sant Miquel de Vallmanya för att därefter fortsätta ner mot det skyddade naturområdet bland Torderaflodens våtmarken där det finns en plats för fågelskådning. Sedan återvänder man till kusten och följer vattenloppet.

  • Via InterCataluña

En ny cykelrutt som går via mindre vägar med lite trafik, lands- och stadsvägar mellan städerna Girona och Lleida, där man upptäcker ett område av Katalonien som inte är lika välkänt och som i stor uträckning går samman med rutten Camí de Sant Jaume.

  • Idylliska byar

Denna cirkulära rutt går genom några av de mest charmiga byarna i Cerdanya, väldigt rekommenderbara platser som Lles y Travesseres, samtidigt som man får en imponerande utsikt över naturparken Cadí-Moixeró. Det finns olika roadbooks tillgängliga med självguidade rutter och detaljerade beskrivningar.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
www.catalunya.com