Sitges är en levande stad som kommer att överraska dig. Den ligger vid Barcelonas kust och har utmärkt sig som ett riktmärke för internationell kultur utan att för den delen mista sin sjöfartskaraktär.

Foto; Palau Maricel

Att promenera genom Sitges gator innebär att man går igenom en av Kataloniens mest framstående kulturella vaggor från 1900-talet. Här hittar man museet Cau Ferrat, verkstaden som tillhörde Santiago Rusiñol samt Maricel-museet som är ett gammalt sjukhus med skulptur- och målningssamlingar. Dessa två ger staden dess modernistiska essens och sjöfartskaraktär.

De turer som regelbundet erbjuds ger dig möjligheten att upptäcka byggnader som Casa de Pere Carreras och Casa del Rellotge, samt det som kallas för amerikanernas hus: katalaner som gjorde sig en förmögenhet i Latinamerika. Det finns totalt 12 byggnader. Den internationella filmfestivalen med fantastisk film är ett annat kulturinslag i Sitges. Den har hållits ända sedan 1968 och drar år efter år till sig tusentals besökare.

Om du skulle vilja uppleva mer av stadens sjöfartskultur kan du få en guidad tur bland fiskarkvarteren som anordnas av Confraria de Pescadors de Sitges. Dessa kvarter är en av Kataloniens äldsta och en av de få som endast fiskar med gammaldags fiskeredskap som exempelvis ett som kallas nansa. Du kan vidare ta en titt på kyrkan San Bartomeu i Santa Tecla. Den har kommit att bli en ikon för denna stad och erbjuder dig en spektakulär utsikt över Paseo Maritimo.

Bland Sitges roliga festligheter hittar du karnevalen, som är ett evenemang som återstartades under 1800-taet och som har blivit ett av Kataloniens mest populära. Ett av dess epicentrum är Pecat-gatan där folk som besöker staden ofta brukar gå.

Tillverkningen av malvasia (en typ av vindruvor) är en process som har en lång tradition i Sitges. Detta söta vin har en speciell smak som präglas av både närheten till havet och den sena skörden. Vid tolkcentrat Centro De Interpretación de la Malvasía de Sitges (CIM), som ligger vid vingården Hospital Sant Joan Baptista, kommer du att lära dig om hemligheterna med att odla detta vin som är så djupt rotat i stadens vinframställning. Det kommer även att ges möjligheter till vinprovning och om du vill kan du kombinera det med Sitgetan-ris som inkluderar produkter från havet och bergen.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Catalunyas webbplats