I dessa tider är det många som måste strama åt svångremmen en del när det kommer till utgifter. Räntorna stiger, inflationen har skjutit i höjden, el och bensin kostar skjortan…men det behöver inte betyda att vi inte kan ha roligt och upptäcka nya platser bara för den sakens skull. 

När man har en begränsad budget är kreativiteten vår räddare i nöden, man måste tänka lite outside the box. Kanske kryssningen du drömde om inte kan bli av just nu, men en ny aktivitet eller en främmande miljö som ligger runt hörnet är väl tusen gånger bättre än att sitta hemma och deppa för att pengarna inte räckte till Karibien?

Här bjuder vi på tips för härliga upplevelser som passar de flesta plånböcker!

1. Om det var en lyxig spa-weekend du drömde om är det lätt att göra en egen variant. Se till att du har en lugn helg hemma utan en massa sysslor – städa, tvätta osv ska du försöka göra bort tidigare eller så får det i värsta fall vänta. Stäng av mobilen. Om du har barn kanske någon vän eller släkting kan ställa upp som barnvakt. 

Bjud dig själv på några riktigt sköna hudvårdsprodukter, de hittar du till bra priser nu när det snart är black friday! Känn efter om du helst vill vara själv och koppla av, annars kan du bjuda hem goda vänner för att ha en spa-dag i gott sällskap!

2. Upptäck din omgivning. Många gånger blir vi hemmablinda, saker och ting verkar ibland inte speciella bara för att vi har dem nära. Försök att se din miljö med en utomståendes ögon. Ett tips är att googla turistmål i din närhet som du aldrig besökt, sannolikheten är att du har missat några guldkorn! 

Det kan handla om en spännande dagsutflykt, eller det kanske finns några mysiga campingplatser eller vandrarhem i närheten för att göra det till en weekendresa. Ofta kommer man ganska långt med ett miljöombyte.

3. Sätt lite guldkant på vardagen. Om det finns ett fint vandringsstråk i din närhet, gör det lite extra speciellt med en fin picknick. Istället för smörgåsar och en termos kaffe, bjud din partner eller en kompis på ett glas cava och en räkmacka medan ni tar en paus på vägen.

4. Kanske du har en vän eller familjemedlem som har en stuga de kan tänkas låna ut till dig, alternativt hyra ut för en billig penning? Handla ordentligt så att du kan laga lite god mat under din vistelse, det är mycket billigare än att äta ute. 

5. Om din budget tillåter någon typ av resa kan du spara mycket pengar genom att jämföra priser på nätet. Kanske du kan åka tåg, buss eller bil istället för att flyga? Istället för att bo på hotell kanske du kan ta in på ett vandrarhem eller Airbnb? 

Som du ser, med lite kreativitet kan du ändå få ditt livs upplevelse – även med en liten budget. Så låt inte pengarna hålla dig tillbaka från dina resedrömmar. Ge dig ut och utforska världen, även den delen som inte ligger så långt borta!