Välskötta cykelvägar med fantastiska vyer över pampiga berg, turkosa vikar och pittoreska gårdar. Att upptäcka Türkiye via cykel är både ett hållbart och prisvärt alternativ att ta del av landets vackra landskap. Här kan du läsa om några av Türkiyes bästa destinationer för en semester på två hjul.

Cykelsemestern toppar återigen listorna över populära semesteraktiviteter. Att cykla är både ett bra och roligt sätt att upptäcka nya miljöer. I Türkiye kan du rulla längs milsvis med välplanerade cykelvägar där toppiga berg sträcker ut sig i horisonten. Rutterna är anpassade för både vanliga cyklar, mountainbikes och elcyklar.

Natursköna rutter i Marmaris
Med sina vackra vyer längs kilometerlång kust av glittrande vatten är det inte konstigt att Muğlas Marmaris blivit ett favorit bland turister. Området i sydvästra Türkiye erbjuder ett stort antal bekväma cykelleder för dig som vill åka på en aktiv semester. Sätt dig på sadeln och ta cykeln längs Karacasöğüts bländande turkosa vikar där du kan upptäcka unika platser du inte når via bil. Rutten går även genom byn Yeşilbelde som är känd för sina trevliga gårdar där de bland annat odlar ekologiska jordnötter.

Cykla längs den turkosa kustlinjen i Izmir
Staden Izmir är Egeiska havets egen pärla. Med en plats på UNESCO:s världsarvslista och en fantastisk kustlinje som lyckas imponera de flesta. Här kan du välja mellan över 40 olika rutter som tar dig genom mysiga gator, färgglada fruktträdgårdar och gröna skogar.

I detta område hittar du även europas längsta cykelväg, EuroVelo 8, som sträcker sig genom totalt tolv olika medelhavsländer. En utflykt på denna låter dig uppleva halvöns kulturella och lokala sevärdheter ända från det Osmanska riket.

Mountainbike bland vingårdar i Kappadokien
Det bergiga landskapet i Kappadokien gör denna region till en klar favoritdestination för de mer äventyrslystna cyklisterna. Sju olika cykelvägar som slingrar sig genom berg och dalar med mysiga byar och vackra vingårdar. Ta vara på möjligheten och stanna till på någon av dessa gårdar för att smaka områdets berömda viner.

På rutten mellan Ürgüp och Damsa Dam passerar du Pancarlık-dalen med sina unika grottkyrkor från 1000-talet ligger i det nästan utomjordiska landskapet. Blir du trött i benen och vill ta en paus från cykeln ett tag kan du även passa på att boka in en magisk luftballongstur.

En aktiv semester i Antalya
Antalya är ett av Türkiye mest populära resmål och levererar även när det kommer till cykelsemester. Det finns möjlighet att utforska regionens lite planare, turkosa kust eller pampiga bergstoppar. Cykelleden mellan Maden Beach och Lycian Way är skapad speciellt för dig med mountainbike och garanterar en spännande, stigande tur bland bergen som avslutas vid Maden Bay. Ett orört smultronställe som låter dig koppla av i naturens lugn efter en heldag med cykling. Viken erbjuder också bra campingmöjligheter för dig som vill komma bort från stadens buller.

En annan sevärdhet längs dessa cykelleder är Beldibi-grottan ett par mil utanför Antalya. Grottan har sitt ursprung sig tillbaka i den äldre stenåldern och du kan se klippmålningar gjorda av de jägare och samlare som en gång bodde där.

Bo på något av Türkiyes cykelvänliga boenden
Nu har det blivit ännu smidigare att åka på cykelsemester till Türkiye. Bo på ett hotell som är speciellt certifierat att ta emot gäster på cykelsemester. Denna certifieringen innebär bland annat att boendet erbjuder information om olika cykelvägar och sevärdheter i närheten av hotellet. Personalen har även kunskap och hjälper gärna till om du har frågor om området. Som certifierat boende måste man även tillhandahålla bra möjligheter till underhållning av cykeln, som tvätt- och reparation samt säkra parkeringsplatser.

För närvarande finns det 15 hotellanläggningar i Türkiye som uppfyller kriterierna för en certifiering. Njut av en bekväm cykelsemester i provinserna Balıkesir, Antalya, Muğla, Alanya, İzmir, Afyon, Konya, Tokat, Afyonkarahisar och Eskişehir.

OM Tourism Promotion and Development Agency (TGA)
TGA arbetar för att säkerställa Türkiye som ett välkänt varumärke för både inhemsk och internationell turism. TGA främjar alla aspekter av det turkiska arvet och bedriver kommunikations- och marknadsföringsaktiviteter för att öka turistindustrins andel i den nationella ekonomin och förbättra upplevelsen för alla som besöker Türkiye. TGA ansvarar för att genomföra marknadsförings- och kommunikationsaktiviteter för att hjälpa Türkiye att uppnå sina turistmål, att marknadsföra de nuvarande turistattraktionerna globalt samt upptäcka, utveckla och tillgängliggöra potentiella turismresurser enligt de strategier och riktlinjer som tagits fram av kultur- och turistdepartementet.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Info om cykelsemester i Türkiye: gocyclingturkiye.com
Go Turkiyes webbplats

Text & Bilder; TGA