Den 8 december är helgdag i Italien med klämdagar ledigt för många italienare och detta är den klassiska starten för den italienska skidvintern. Snön har kommit och många skidorter öppnade för säsongen i slutet av november.

Bilden ovan; Foto; Veneto Photo-©wisthaler

Att åka skidor i Italien är ett sant nöje för såväl skidentusiaster som naturälskare, soldyrkare och inte minst gourméer. Här några nyheter från ett urval skiddestinationer runt de ikoniska Dolomiterna, (Länken öppnas i ett nytt fönster) de Unesco-listade bergsmassiven:

Dolomiti Superski är ett gigantiskt skidområde som sträcker sig över flera regioner med gemensamt liftkort: totalt över 450 liftar och nästan 1200 km pist fördelat på olika skidorter, ofta sammanlänkade med varandra, i regionerna Trentino, Sudtirol-Alto Adige och Veneto. (Länkarna öppnas i ett nytt fönster)


Foto; Alex Moling

Utbudet utöver traditionell skidåkning är stort, som Val Gardenas ”Special Alpine Nights” som föreslår längdåkning eller snöskoturer under stjärnvalvet i månens sken med middag i bergshytta, eller förhöjda naturuplevelser som extra tidig uppfärd med lift för att se gryningssolen färga dolomiternas bergsväggar rosa och sedan inta frukost på hög höjd och därefter vara först ut på nypistade dansgolv, något som erbjuds på flera orter runt dolomitmassiven.


Foto; Alessandro Polla, visittrentino

TEKNISKA NYTILLSKOTT
Inför denna säsong har en rejäl genomgång gjorts i regionen för att garantera snö med nya och förstärkta snökanoner. Trentino garanterar att alla destinationer har öppnat den 11 december tack vare dessa investeringar.

Alta Badia med centralorten Corvara har med hållbarhetsfokus implementerat ett kretslopp av regnvatten till snökanonerna och med SnowMan-teknologin finns sensorer ute som reglerar snöproduktionen i lagom mängd och ger dessutom information till skidåkarna om snöstatusen för ögonblicket i olika delar av skidsystemet.

Själva backarna har fått en översyn, skidpassager har optimerats och breddats (t ex Gaggia i Paganella) och nya nedfarter tillkommit (ny svart pist i Kronplatz att lyfta). Också liftarna har fått effektivare lösningar på många håll, exempelvis i San Martino di Castrozza, en av Italiens allra äldsta skidorter, där en ny lift binder samman två skidområden. Snowpark Dosson i Paganella är utbyggt ytterligare, både för de riktigt erfarna och för färskingar på freestyleåkning.

DE SMAKLIGA PAUSERNA
Att äta gott är självklart, också i backen där kaffebarer och restauranger med riktigt bra mat alltid är nära. Att luncha tidigt och sedan ha backen nästan tömd under eftermiddagen när italienarna ägnar sig åt långlunch och sedan solstolen är ett hett tips för den som vill åka intensivt.

Skidområdet Latemar Ski Centre mellan Val di Fiemme i Trentino och Sydtyrolen har fått ett spännande gastronomiskt nytillskott med panoramarestaurangen In. Treska på 2.200 meters höjd. Ät dig vidare på hög höjd via Chalet 44 Alpine Lounge och restaurangen In Alto vid bergspasset San Pellegrino med vyer över Trentinos och Venetos toppar, och slutligen landa på nya höghöjdbaren Terrace Bar vid Lagazuoi i Cortina d’Ampezzo.

NYA SMARTA DEALS
Gemensamt för många destinationer är super-deals i början och i slutet av säsongen, t ex bo sju nätter på hotell men betala för sex, liftkort sex dagar men betala för fem. Köper du liftkortet online tidigare än två dagar före första skiddagen så får man 5% rabatt.

I Madonna di Campiglio i Trentino testar man i vinter ”Starpass”, ett dynamiskt liftkort med vilket du startar med en baskvot och fyller på beroende på hur mycket du åker, När den köpta kvoten håller på att ta slut får du erbjudande om påfyllnad. Generellt tips är att köp online vanligtvis är billigast.

SÄKER SKIDÅKNING
Den bästa skidsemestern är den som känns trygg. Minderåriga skidåkare måste numera ha hjälm i Italien, och i backen gäller samma promillegränser som i trafiken.

Dessutom ska man numera ha försäkring som täcker skada på tredje man, det vill säga om du orsakar skada på någon annan i skidbacken som måste tas om hand. Har du redan försäkring hemifrån som täcker detta så ta med utskrift på försäkringsbrev på engelska, och i annat fall köper man en tillfällig försäkring. Den kostar 2-3 euro per skiddag och köps online eller i samband med liftkortsköp, lite olika från ort till ort.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Dolomiti Superski
Sudtirol-Alto Adige
Trentino
Veneto
Italia.it
Joyvoys webbplats