Sedan 2010 har EU-kommissionen årligen utsett en europeisk stad till miljöhuvudstad. Priset går till de städer som verkar ledande inom hållbar utveckling och gröna initiativ. I januari 2023 kommer Estlands huvudstad Tallinn att bli Europas trettonde miljöhuvudstad med mål att genomföra en grön omställning i staden.

Promenad i Gamla stan i Tallinn, Estland. Tallinn, Miljöhuvudstad 2023, kännetecknas av sin medeltida stadskärna, gröna områden och innovativa utveckling. Foto: Rasmus Jurkatam

I september förra året stod det klart att Estlands huvudstad Tallinn utses till Europas miljöhuvudstad (European Green Capital) 2023 efter att i finalen ha ställts mot polska Krakow, bulgariska Sofia och svenska Helsingborg. Som en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa och världsarvslistad av UNESCO, kännetecknas Tallinn av en rik kultur, levande stadskärna och offentliga grönområden. Tallinn imponerade på den internationella juryn med ett systematiskt tillvägagångssätt för grön styrning och sammanlänkande strategiska mål som återspeglar ambitionerna i European Green Deal och FN:s mål för hållbar utveckling.

Tallinn har över 2 100 hektar skyddade områden, däribland naturreservat, parker och till och med en ö. De skyddade områdena med biologisk mångfald täcker cirka 20 % och de gröna områdena 65 % av stadens yta. Sedan början av 2022 leder Tallinn det europeiska nätverket för hållbara städer och genomför FN:s mål för hållbar utveckling på lokal nivå. Efter en folkomröstning 2013 blev Tallinn den första staden att införa gratis kollektivtrafik för alla invånare.


Gamla stan i Tallinn. Foto: Rasmus Jurkatam

Under året som miljöhuvudstad ligger Tallinns huvudfokus på biologisk mångfald, minskning av stadens koldioxidavtryck och en principbaserad hållbarhetsförvaltning. Målet är att involvera Tallinns lokalsamhälle i stadsutvecklingen, hitta möjligheter att stödja och genomföra grön innovation, utveckla koldioxidneutral mobilitet, cirkulär ekonomi samt hjälpa stadens invånare att bättre förstå vikten av miljöskydd. Dessutom har många estländska destinationer vunnit utmärkelser för sitt miljötänk och i Green Destinations 2021:s rankning ligger sex av världens hundra mest hållbara destinationer i Estland. Nedan listas ett urval av landets gröna besöksmål.

Börja turen i Tallinn

Vad passar bättre än att börja en hållbar resa i Europas kommande miljöhuvudstad? Upplev storstadspulsen i Tallinn genom att utforska det spännande restaurangutbudet, strosa runt i stadens grönska och besök hippa Telliskivi Creative City. Det mesta finns inom gångavstånd, men ett bekvämt alternativ är att använda kollektivtrafiken – bra för både plånbok och miljö!

Ladda batterierna i Lahemaa nationalpark

Ta bussen vidare till Lahemaa nationalpark för vandring och återhämtning. Under sin 50 år långa historia har nationalparken alltid förvaltats med hållbarhet i åtanke och som ett resultat av detta har nationalparken, sedan 2019, erhållit EUROPARC-certifikatet för grön turism. Med 14 sjöar, åtta floder, fyra vattenfall och ett rikt djurliv med allt från älg till brunbjörn och lodjur, är Lahemaa ett av Estlands främsta besöksmål.

Res tillbaka till medeltiden i Rakvere

Sydost om Lahemaa nationalpark ligger staden Rakvere som lockar besökare med sitt moderna stadstorg och medeltida slott, med anor från 1200-talet. Slottet erbjuder en tidsresa tillbaka till medeltiden med upplevelser för hela familjen: lek riddare i tidsenlig klädsel, lär om slottets historia och smaka på delikatesser från förr.


Rakvere Slott. Foto; Simo Sepp

Omfamna ölivet på Ösel

På under en halvtimmes färjetur samt en kort bilfärd genom ön Moon (Muhu) kommer du till Estlands största ö Ösel (Saaremaa). Färjan drivs med hybriddrift vilket minskar undervattensbuller och vibrationer som i sin tur leder till en bättre miljö för havets sälar och fiskar. Missa inte Ösels största stad Kuressaare, där lokalbefolkningen regelbundet uppträder med folkdanser iklädd öns traditionella kläder. För att uppleva mer av ölivet är det lätt att ta sig runt med lokalbussarna som är gratis för alla – även besökare.

Om Visit Estonia
Visit Estonia har ett uppdrag att inspirera världsresenärer att upptäcka en av Europas bäst bevarade hemligheter – en plats där Norden, Baltikum och Ryssland smälter samman. En nation som har tagit det bästa ur varje kapitel för att skriva sin egen unika historia. Idag fokuserar Visit Estonia på emotionell, upplevelsebaserad storytelling för att säkra en djupare koppling till sin publik. Turistorganisationen talar direkt till de med en passion för natur, kultur och mat för att visa vad nationen har att erbjuda.

Detta projekt är i samarbete med Visit Estonia och finansieras av Europeiska unionens europeiska regionala utvecklingsfond.

OM EHRENBERG SØRENSEN
EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation är en internationell och gränsöverskridande PR och kommunikationsbyrå, specialiserad på att etablera internationella verksamheter på sina lokala marknader – Sverige, Danmark och Tyskland.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Estlands gröna huvudstad Tallinn här!
Visit Estonias webbplats
EHRENBERG SØRENSENS webbplats

TEXT; EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation