Det kanariska öhavet är ett paradis för segling. På grund av det behagliga klimatet med en årlig genomsnittstemperatur på 24 grader samt de gynnsamma passadvindarna är Kanarieöarna en ultimat destination för segling och ö-hoppning, även under vinterhalvåret.

Foto/Upphovsrätt; Canary Islands Tourism

Kanarieöarna har en lång tradition av segling. Förutom idealiska väderförhållanden som ett varmt klimat, många soltimmar och jämna passadvindar finns det förstklassiga anläggningar som tillhandahåller all den utrustning som seglare behöver – för såväl nybörjare som sportseglare. Runtom öarna finns också ett flertal förstklassiga seglarskolor, och stora tävlingar äger regelbundet rum på Kanarieöarna dit bland andra OS-medaljörer reser för att delta.

Åtta öar, många seglingsrutter

Den kanariska skärgården består av åtta spektakulära öar: Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, El Hierro och La Graciosa. Öarna är alla olika men ligger inom nära avstånd från varandra. Detta gör Kanarieöarna till ett paradis för seglare som vill uppleva de olika naturmiljöerna, både till havs och på land, men utan att spendera allt för lång tid på själva transportsträckan.

Från Gran Canaria till Fuerteventura och Lanzarote

Mogán, en färgstark gammal fiske- och småbåtshamn på Gran Canaria är en populär avresepunkt. Därifrån tar sig många med segelbåt förbi staden Morro Jable på södra Fuerteventura och vidare till Lanzarote, den berömda arkitekten César Manriques födelseö. På Fuerteventura är Papagayo, en vacker strand som tagen från ett vykort, väl värd ett besök. Seglingssträckan kan förlängas med ett stopp på ön La Graciosa, den avlägsna kanarieön norr om Lanzarote som nästintill saknar biltrafik.

Från Teneriffa till La Gomera

Vill man ladda upp innan man beger sig ut till havs och ha tillgång till elektricitet, toaletter och internet är småbåtshamnen Marina San Miguel på Teneriffa en bra utgångspunkt. Härifrån seglar man längs Teneriffas kustlinje där det finns många vackra sandstränder, som till exempel La Tejita, Las Vistas, Fañabé, San Juan och El Duque, att lägga ankar vid. Och man ska inte glömma att hålla ögonen öppna mot horisonten, då det finns goda möjligheter att skåda valar när dessa rör sig på väg mot Antequerabukten.

Vidare längs rutten seglar man mot klipporna Los Gigantes innan båten lägger till vid antingen Las Galletas eller Los Cristianos. På La Gomera, som bara är en kort resa från Teneriffa, finns det utmärkta möjligheter att lägga till vid Marina La Gomera, hamnen i Playa Santiago eller i Las Vueltas samt vid Cabrito-stranden. Och för den som ännu inte fått nog av havets böljande vågor, kan man resa vidare till till El Hierro, La Palma eller någon av de andra vackra öarna. Med ett behagligt klimat och flera öar som alla bjuder på olika upplevelser är det inte svårt att förstå varför så många väljer att upptäcka Kanarieöarna med segelbåt.

Om Kanarieöarna
Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kanarieöarna