Den 27 januari minns och hedrar vi offren för Förintelsen. Nära 200 arrangemang ordnas över hela Sverige och i Stockholm håller Forum för levande historia en livesänd minnesceremoni kl. 13 med tal, musik och vittnesmål.

Bilden ovan; Judiska flickor Göteborg centralstation 1939. Foto/Källa; Kamerareportage/TT

På Förintelsens minnesdag samlas människor över hela världen för att minnas dem som föll offer under Förintelsen. De cirka 6 miljoner judar som mördades. De romer som utsattes för folkmord, de homosexuella, funktionsnedsatta eller ”asociala” som av olika skäl inte ansågs passa in. Alla de som föll offer för den nazistiska regimen.

– ”Denna dag sluter hela Sverige upp för att minnas och hedra offren för Förintelsen. Runtom i landet arrangeras minnesceremonier, utställningar och samtal. Det visar på en enorm kraft och vilja att minnas och ta lärdom av historien och att aldrig låta den upprepa sig”, säger Petra Mårselius, överintendent vid Forum för levande historia.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige!

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige år 2020 handlade om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Bilden ovan; Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Foto; KW Gullers, Nordiska museet

– ”Utställningen belyste en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlade om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer”, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent vid Forum för levande historia, som skrivit texterna i utställningen.

Livesänd minnesceremoni den 27 januari kl. 13.00
En ceremoni med tal, musik och vittnesmål sänds live från Eric Ericsonhallen i Stockholm. En av de medverkande är Teodor Mutto som överlevde nazisternas förintelsepolitik, samt anhöriga vars familjer drabbades av Förintelsen.

I närvaro av H.K.H. Kronprinsessan talar riksdagens talman Andreas Norlén, jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Forum för levande historias överintendent Petra Mårselius. För musiken står accordeonisten Lisa Långbacka och violinisten Lisa Rydberg. Konferencier är Amanda Glans. Se ceremoniprogrammet här.

Minnesceremonin kl. 13.00–14.00 kan följas direkt på SVT Forum och på Forum för levande historias webbsida eller Facebooksida. (Platserna för allmänheten i Eric Ericssonhallen är slut). För pressackreditering se nedan.

Evenemang över hela landet
I år uppmärksammas minnesdagen med uppemot 200 evenemang från norr till söder i form av exempelvis minnesceremonier, utställningar, film och föredrag.

Se i vår minnesdagskalender vilka evenemang som ordnas på olika platser i landet.

Utställningen ”RAZA. Om att sortera människor”
Den utskrivbara utställningen för Förintelsens minnesdag 2023 heter ”RAZA. Om att sortera människor”. Den handlar om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån. Utställningen kan laddas ner här, skrivas ut och sättas upp till exempel på bibliotek, kommunhus, institutioner eller skolor.

Judar i Warsawa tvingas upp ur sitt skyddsrum för att sedan deporteras. 1943. Foto; United States Holocaust Memorial Museum

Kort om Förintelsens minnesdag
Förintelsens minnesdag uppmärksammas över hela världen varje år den 27 januari, det datum då förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.

I Sverige har Forum för levande historia regeringens uppdrag att främja högtidlighållandet av minnesdagen. Syftet med minnesdagen är framför allt att hedra Förintelsens offer men också att bidra till att skapa engagemang för alla människors lika värde och för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Ni kan följa minnesceremonin torsdagen 27 januari 2022, kl. 16:45 till kl. 18:00 – Stockholm och digitalt ”Levande Historias webbsida HÄR! eller på deras facebooksida. Ceremonin sänds även på SVT Forum på svtplay.se.

SVERIGE OCH FÖRINTELSEN

Minnet och förståelsen av Sveriges agerande i samband med Förintelsen förändras över tid och präglar vår svenska självbild på olika sätt. De många berättelserna ger en komplex och ofta motsägelsefull bild av Sverige. Vad visste vi egentligen?

Sverige och Förintelsen handlar om Sveriges relation och hållning till Förintelsen och lyfter fram enskilda individers mod, men också dåtidens rädsla och passivitet. Utställningen fokuserar på bland annat neutralitets- och handelspolitik, antisemitism och flyktingmottagande under åren 1933-1946.

Den rymmer vittnesmål, föremål och konstverk.

Sverige och Förintelsen visas i Forum för levande historias lokaler i Gamla stan i Stockholm till och med 1 april 2023.

Kan du inte komma till oss? Se utställningen digitalt här!

Vi delar vidare – Så här hjälper vi till att sprida information om de evenemang ni arrangerar:

I vårt minnesdagskalendarium lägger ni som arrangerar något in information om ert evenemang i samband med Förintelsens minnesdag. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren.
Se vad som händer runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag.

OM Forum för levande historia
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Forum för levande historia