Byn Kfar Kama i Israel har valts ut av FN:s världsturismorganisation (UNWTO) att inkluderas på 2022 års exklusiva lista över turistbyar som rekommenderas att besöka. Den cirkassiska byn Kfar Kama blir nu en del av ett internationellt nätverk av byar som stöds av organisationen.

Fotograf: Ricky Rahman

För första gången någonsin är Israel med i den prestigefyllda klubben av länder med byar som har fått det internationella erkännandet som ”turistby” av FN:s världsturismorganisation (UNWTO), i och med byn Kfar Kamas utnämning. Detta förväntas leda till en ökning av turismen och utvecklingen av landsbygden, särskilt i närheten av den vinnande byn.

Kfar Kama har en rik historia om det cirkassiska folket som lever i närheten av Kfar Tabor, som grundades för över 150 år sedan av muslimska cirkasser från Kaukasus. Byn är den ena av två cirkassiska byar i Israel (den andra är Rehaniya) och gör det möjligt för turister att göra en resa bakåt i tiden med en unik arkitektur och ett cirkassiskt kulturmuseum. Samhällets arv och kultur bevaras i form av bland annat dansföreställningar, turistfestivaler och möjligheten för turister att njuta av unika kulinariska rätter och uppleva en unik kultur. Byns turistinfrastruktur har renoverats med hjälp av turistministeriet och erbjuder många restauranger, åkattraktioner för hela familjen, ett mejeri med workshops om osttillverkning och Circassian Heritage Conservation Centre. Centret erbjuder bland annat rundturer längs den gamla byns gränder, en ljud- och ljusshow och provsmakningar av det cirkassiska köket.

Syftet med den prestigefyllda tävlingen, som nu är inne på sitt andra år, är att främja och stärka turismens roll för att skydda små byar (upp till 15 000 invånare) – deras landskap, naturliga och kulturella mångfald, kunskapssystem, gastronomi samt lokala värderingar och aktiviteter. Samtidigt främjar initiativet även transformativa tillvägagångssätt för utveckling av turismen utanför städerna, vilket bidrar till en hållbar utveckling. 130 ansökningar från 57 länder lämnades in med hopp om att få den prestigefyllda titeln. Israels turistministerium nominerade även Neot Smadar i Negev och Zippori i Galileen.

Se den korta filmen om Kfar Kama.

OM Israeliska Statens Turistbyrå
Israeliska Statens Turistbyrå har i uppgift att främja turismen från Norden till Israel genom att marknadsföra landet som destination och förmedla turistinformation till allmänheten. Israeliska Statens Turistbyrå arbetar direkt under turistministeriet i Israel.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Go Israels webbplats