Snart är våren här och påsklovet är ett perfekt tillfälle för en familjesemester. Ta vara på ledigheten och lämna vardagen för att upptäcka nya platser tillsammans. Lettland är ett roligt och prisvärt alternativ som erbjuder massa naturupplevelser för hela familjen.

Text & Bild; Magnetic Latvia

Välkomna våren i Lettland! När solen börjar titta fram och löven slår ut är det ett perfekt tillfälle att utforska detta vackra land. Från gamla stan i Riga till landsbygdens gröna skogar och kustens långa stränder. Lettland är en skattkammare både när det kommer till kultur och naturupplevelser – och dessutom tar du dig dit från Stockholm på bara en timme.

Pulshöjande höghöjdsbanor bland trädtopparna
Tervete Nature Park
i södra Lettland har blivit en riktig familjefavorit. Den fantastiska miljön gör det enkelt för barn och unga att lära sig mer om naturen på ett roligt sätt. I de stora tallskogarna hittar du olika äventyrsbanor uppe bland träden och häftiga träskulpturer baserade på den lettiska författaren Anna Brigaderes karaktärer. På More Safari Park kan du hälsa på Bambis släktingar. Beundra de vackra rådjuren på nära håll och testa att mata dem helt själv. Parken är hem för runt 400 rådjur som vandrar fritt.

Är ni en lite mer adrenalinsökande familj bör ni definitivt besöka Tarzāns Sigulda Adventure Park. Det är den största äventyrsparken i hela Baltikum och här tar äventyren aldrig slut. Du hittar spännande aktiviteter som höghöjdsbanor, klätterväggar, en trampolinpark och är du riktigt modig kan du även testa att cykla på ett rep tio meter över marken eller bli ivägskjuten av en katapult. I Līgatne ligger Tīklu parks, en unik äventyrspark av nät åtta meter upp i träden. Det finns ingen liknande park i hela landet och nätlabyrinterna är designade för att göra det extra säkert att leka bland trädtopparna. En klar favorit hos de äventyrslystna!

Lettland är ett riktigt paradis för alla vattenälskare! Med över 12 000 sjöar och vattendrag samt en 50 mil lång kuststräcka råder det knappast brist på vattenaktiviteter. Oavsett om du vill njuta av en vacker paddeltur på Daugava-floden eller utforska underjordiska sjöar i en mörk grotta.

Ta med familjen på ett blött äventyr till någon av landets roliga vattenparker. Ventspils Water Adventure Park är ett perfekt alternativ för familjer i alla storlekar och åldrar. Här hittar du stora och små pooler, en vågbassäng och massa roliga rutschkanor. Bara en kort bilresa från centrala Riga ligger Līvu Aquapark som är en av de största vattenparkerna i norra Europa. Rutschkanor, vågpooler, tornados och hopptorn är bara några av de saker du kan testa på området. Eller njut av läckra drinkar i den flytande baren och snacks på bistron istället om det passar dig bättre – här kommer varje familjemedlem trivas som fisken i vattnet.

Är du sugen på att testa något helt annorlunda är Vējiņis underjordiska sjöar ett måste. Två mystiska grottorna under marken som är fyllda med klart och iskallt vatten. De är de enda av sitt slag i hela Lettland och en minnesvärd upplevelse som påminner om hur häftig naturen är. Rundturen görs tillsammans med en guide.

Riga – familjevänlig storstadsmiljö
Riga är en huvudstad som erbjuder flertalet roliga aktiviteter för stora som små. Besök Riga Zoo och titta på majestätiska lejon, busiga apor och pratglada fåglar. Eller ta en tur till Lettlands naturhistoriska museum. Lär dig om Lettlands historia ända från antiken fram till början av 1900-talet. Det finns även en mängd olika utställningar anpassade för familjer och är en aktivitet som är ofta är lika uppskattad av barn som vuxna. För bilentusiaster är Riga Motormuseum ett riktigt paradis på jorden. Här kan du imponeras av fler än 100 olika fordon från olika tidsperioder. Det finns även speciella aktiviteter för barn som spel, lekplatser och anpassad information.

Vill du se Riga från ett nytt perspektiv? Hoppa på en båttur i Daugava-floden och utforska stadens berömda landmärken som Frihetsmonumentet och Riga slott från en helt ny vinkel. Ett annat tips för att göra sightseeingen mer spännande är att ladda ner appen Roadgames och delta i en interaktiv skattjakt med hela familjen.

Besök den vackra kuststaden Jūrmala
När temperaturen stiger och solen börjar titta fram är det perfekt att besöka Jūrmala. Kuststaden ligger strax utanför Riga och är känd för sina vackra vita sandstränder och klarblå vatten. Även om det fortfarande är för kallt för en dag på stranden går du inte sysslolös i Jūrmala. Strosa längs vackra Jomas Street eller varför inte ta en tur på cykel eller rullskridskor? Passa även på att besöka Jomas egen street market för att köpa souvenirer, smaka på lokala läckerheter och imponeras av gatuföreställningar. I den vackra tallskogen Dzintari Forest Park kan du spela minigolf eller besöka höghöjdsbanan och utsiktstornet. Vistelsen i Jūrmala kan kombineras med boende i Riga eller på något av det lokala hotellen.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Magnetic Latvia

Alla länkar ovan, inbakade i artikeln, öppnas i nytt fönster!