Kanarieöarna har totalt 146 skyddade naturområden som tillsammans täcker hela 45 procent av ögruppens landyta. Dess storslagna och varierade natur är något alldeles speciellt att upptäcka till fots och här finns mängder med vandringsleder – en del lättillgängliga och några mer avskilda.

Bilden ovan; Agulo på La Gomera, Kanarieöarna. Foto; Canary Islands Tourism

Tack vare Kanarieöarnas omfattande naturskydd går det att upptäcka allt från flera miljoner år gammal lagerskog, till vulkaniska landskap, turkost hav och kilometerlånga stränder runtom ögruppen. Ett fantastiskt sätt att upptäcka Kanarieöarnas natur på är till fots, och här finns många vandringsleder. En del av dessa är dolda pärlor och kan vara kluriga att hitta, och därför har den kanariska turistorganisationen, The Canary Islands Tourism, sammanställt en guide nedan.

Teneriffa

Bortom nationalparken Teide gömmer sig den enorma bergskedjan Anaga. Man når bergen via en stig som korsar gamla bondgårdar och terrassformade odlingar och som sträcker sig vidare till havet genom den smala dalen Barranco de Masca. En annan vandringsstig på Teneriffa är Camino Real del Sur, mellan Güímar och Fasnia. Det är en krokig rutt som tar fem timmar och når sitt slut vid det gamla klostret i Fasnia.

Gran Canaria

På Gran Canaria finns drygt 30 skyddade naturområden som totalt täcker cirka hälften av öns yta. Vandringsleden som går genom San Fernando de Maspalomas och Morro de la Palmita för att till slut nå Fataga i San Bartolomé de Tirajana går genom byn Fataga. I byn vandrar man på kullerstensgator mellan historiska byggnader, vackra vita hus och ståtliga palmträd.

La Palma

La Palma har förutom nationalparken Caldera de Taburiente, orörda svarta sandstränder och spektakulära vulkaniska landskap samt några av Kanarieöarnas bästa exempel på lagerskog i naturreservaten belägna vid Garafía och Guelguën. Ett tips för den som vill utforska öns omgivningar är att börja vandringen från den övre delen av Santa Cruz, eller på de smala gatorna bakom kyrkan Tazacorte, för en svårslagen havsutsikt.

Lanzarote

Lanzarote har 13 skyddade naturområden och förutom nationalparken Timanfaya, ligger här även naturreservatet Los Islotes. En av lokalbornas egna favoritstigar är Ruta de Guinate, som utgår från byn Ye i Haría. Det är en vandringsled av medelhög svårighetsgrad som korsar vulkanen La Corona för att därefter återvända till Ye. Rutten kan ta upp till åtta timmar, men det är också möjligt att dela upp den i etapper.

Fuerteventura

Även Fuerteventura har 13 skyddade naturområden. Stigen som sträcker sig längs Los Cuchillos de Vigán från vulkanen Jacomar och ned till kusten, är en unik vandringsled med vackra klippiga partier längs vägen.

El Hierro

På El Hierro finns sju välbevarade naturområden. Bland dessa utmärker sig naturreservatet Roques de Salmor, som kännetecknas av ett vulkaniskt landskap och vars höga klippor reser sig både till havs och på land.

La Gomera

På den gröna ön La Gomera ryms nationalparken Garajonay. Här växer frodig lagerskog som erkänts av UNESCO som ett världsarv. I närheten av nationalparken ligger en vacker vandringsled som sträcker sig från El Valle de Gran Rey och som leder vidare till Atlantens stränder genom de små pittoreska städerna Agulo och Hermigua.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kanarieöarna
info