Vulkanbrott och vind har genom årtusendena skapat ett fantastiskt landskap med bisarra sandstenformationer. Redan för 2000 år sedan började regionens befolkning att skapa sina hem, kyrkor och underjordiska städer i mjuk sten. En magisk get away till en plats som har allt: historia, äventyr, smaker och vyer. Ta med ditt pick och pack och någon du håller kär till Turkiets mest fotovänliga och äventyrsfyllda stad Kappadokien.

Alla bilder, foto; Pixabay

Med sitt läge mellan Europa och Asien har Turkiet alltid varit ett viktigt land historiskt sett. Här finns det som många menar är den äldsta staden i världen i södra Anatolien. Genom årtusenden har många folkslag passerat genom detta område. Vår vandringsresa till Kappadokien ligger mitt i Anatolien och bland de märkliga klippformationerna och grottorna finns många historiska lämningar.

Bara i Kappadokien finns mer än 1000 kyrkor och kapell i grottor, många från den tidiga kristendomens tid. Under veckan kommer vi att vandra i de mest märkliga naturformationer man kan möta på denna planet. Kanske är det första gången du hör om Kappadokien – men staden är faktiskt en av Turkiets mest populära semesterdestinationer. Det är en riktig guldgruva för dig som vill besöka en plats med spännande historia, fantastisk mat och nya äventyr.

Bo på grotthotell
I Kappadokien kryllar det av naturliga underverk du inte får missa. En av dem är stadens fantastiska grottor som du hittar i Ürgüp. Några av regionens grottor har förvandlats till lyxiga boutiquehotell, så kallade “grotthotell”, där du kan njuta av lyxiga bekvämligheter som spa och turkiska bad – samtidigt som du tar del av den unika arkitekturen.

Luftballong i soluppgången
Som taget direkt från Pinterest: färgglada luftballonger som färgar himlen. En upplevelse som är både Instagram-vänlig och helt magisk. I orten Göreme lyfter hundratals luftballonger vid gryningen och når höjder på upp till 500 meter, med utsikt över majestätiska landskap och världskända “fairy chimneys”. En upplevelse du inte hittar någon annanstans!

Utforska omgivningen på kamel
En ridtur på en kamel är inte som en vanlig ridtur, utan du rider genom fantastiskt landskap och genom tusentals år av historia. Det finns ridturer för alla – och en klar favorit är fullmåne-turen, där du får utforska den förtrollande staden på natten. Älskar du historia är även ett besök vid Göremes friluftsmuseum ett måste. Från 400-talet till 1200-talet fanns det ett intensivt klosterliv i Göreme och än i dag finns kyrkor och kapell väl bevarade med originalmålningar som viskar om platsens långa historia.

Klimat: Kappadokien har ett inlandsklimat så kvällar och morgnar kan vara lite kyliga medan dagarna är varma. Dagsmedeltemperaturen tidig vår och sen höst är runt 20 grader.
Land: Turkiet
Språk: Turkiska
Tidsskillnad från Sverige: +1 timme
Valuta: Turkisk Lira.
Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Kort tas ej överallt.
Dricks: valfritt.
Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej.
Visum för svenska medborgare: nej.
Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: minst sex månader efter hemresedatum.
Eladapter: krävs

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kappadokien här!
Go Turkiyes webbplats