Årets tema för världsmiljödagen, som infaller den 5 juni, är att minska plastföroreningen runtom i världen. Kanarieöarna utgörs av fyra gånger mer hav än landyta och är hem för unika ekosystem och ett mycket rikt marint liv. Världsmiljödagen uppmärksammar vikten av att skydda dessa miljöer och en framtid utan plast i den kanariska skärgården.

Foto/Upphovsrätt: Francis Pérez. Licens: Medieanvändning

Världsmiljödagen instiftades i Sverige 1972 och firas årligen världen över för att öka kunskapen om och engagera individer till handlingskraft kring aktuella miljöfrågor. Årets tema är att bekämpa plastförorening, som idag utgör ett av de mest akuta hoten mot världens hav.

Varje år hamnar 11 miljoner ton plast i våra hav. Enligt Världsnaturfonden uppskattas den globala plastnedskräpningen som sprids att fyrdubblas till år 2050 och om man inte agerar fort kommer detta innebära mer plast än fisk i världens hav.

På Kanarieöarna arbetar man aktivt med att värna om det marina ekosystemet. Ögruppen består nämligen av en imponerande havsareal på nästan 30 000 km2, jämfört med sina 7000 km2 landyta. Varje år reser tusentals svenskar till Kanarieöarna för att uppleva och njuta av fantastiska stränder, kristallklart vatten, snorkling, surfing och andra vattensporter. Som besökare är det därför viktigt att vara medveten om och respektera havsmiljöerna och bidra till att minska nedskräpningen.

Det är viktigt att uppmärksamma bevarandet av vår planet och våra hav. Det är först när man blir medveten som man känner ett ansvar att agera. Avsaknaden av kopplingen mellan människa och natur är den främsta orsaken till miljökrisen. Därför hoppas jag att kunskapen kring vad människans agerande kan göra med vårt marina liv leder till att allt fler börjar ta ansvar”, säger Easkey Britton, irländsk surfare som besökt Kanarieöarna flera gånger och grundare av organisationen Waves of Freedom.

De marina reservaten på Kanarieöarna är ett viktigt arbete för att bevara det unika ekosystemet. Två exempel på reservat är Marina Mar de Las Calmas på El Hierro och Franja Marina de Fuencaliente på La Palma. Det är platser om är känsliga för yttre påverkan och som inte får besökas utan arrangerade utflykter.

Detta kan du tänka på under din semester på Kanarieöarna

  • Plocka upp ditt och andras kvarlämnade skräp på stranden och se till att ta det med dig när du lämnar platsen.
  • Ta med en påse under snorkelturen för att samla upp plast du hittar i vattnet.
  • Respektera Kanarieöarnas skyddade områden. Öarna har ett flertal naturreservat – också till havs. Dessa är till för att skydda ögruppens marina miljöer och är en fristad för hotade och känsliga arter. Håll dig uppdaterad om du befinner dig nära dessa platser och om det är förbud för båttrafik, fiske eller annan aktivitet.
info
RELATERADE LÄNKAR
  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Kanarieöarna